Nelu Tătaru a explicat care ar fi cea mai gravă situație pentru România. Ce este „pragul roșu“

Nelu Tătaru a explicat care ar fi cea mai gravă situație pentru România. Ce este „pragul roșu“
Nelu Tătaru a explicat care ar fi cea mai gravă situație pentru România

Nelu Tătaru a transmis, joi seară, un avertisment dur pentru cetățenii români. Țara noastră ar putea ajuge la situația disperată în care se aflatu, acum câteva luni, Italia și Spania. Mai mult, starea de urgență ar putea reveni, „dacă unii dintre noi vor încerca și vor vrea cu tot dinadinsul“, după cum spune oficialul. Acesta a vorbit și despre cel mai grav scenariu cu privire la criza pandemică. Mai multe detalii, în continuare.

Avertismentul lui Nelu Tătaru pentru români

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este de părere că, acum, România trece print-un alt episod al pandemiei de COVID-19, pe care nu și l-a dorit nimeni, dar pentru aceasta, „o parte din vină o avem cu toții“. Totuși, vestea bună este că lucrurile nu sunt scăpate de sub control și încă mai există șanse ca în două sau trei săptămâni curba infectărilor să se stabilizeze, iar mai apoi să înceapă să coboare.

„Carantina o să o putem da la diverse localități când întrunesc niște criterii și avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgență, dar dacă unii dintre noi vor încerca și vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgență!“, a declarat șeful de la Sănătate, întrebat care este opinia sa cu privire la reinstituirea stării de urgență.

Totuși, „mulți dintre noi trebuie să respecte niște reguli“, pentru că altfel „vom ajunge la suprapopularea sistemului medical și la acele imagini din Italia și Spania“, potrivit oficialului.

Ce reprezintă „pragul roșu“

Ministrul a vorbit, totodată, și despre cel mai grav scenariu în criza coronavirusului, cel în care numărul de pacienți din terapie intensivă ar ajunge la 2.000, totalul paturilor de ATI pentru pacienții în stare gravă.

„Cel mai grav scenariu este atunci când vom avea un număr crescând de cazuri de la o zi la alta care vor sufoca sistemul medical, în mod special terapiile intensive, cele care necesită suport ventilator. (…)

Avem în spitalele suport COVID aproape 2.000 de paturi în terapie intensivă, din care 840 sunt complet utilate. În acest moment avem 300 de pacienţi internaţi în terapie intensivă“, a declarat Tătaru pentru digi24.ro.

Oficialul a ținut să precizeze că, în momentul de față, scenariul nu este previzibil.

„Pragul roşu este, să spunem, să avem 2.000 de cazuri în terapie intensivă, ceea ce nu văd previzibil în acest moment“, a mai explicat ministrul Sănătății.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI