Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, e cotată cu mari șanse pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European. Negocierile au intrat în linie dreaptă.
Prima rundă de negocieri va fi între reprezentanții Parlamentului European, cei care o susțin să devină șefa Parchetului European, și cei ai Consiliului Uniunii Europene. Discuțiile sunt programate miercuri, pe 20 martie, potrivit Agerpres. Dacă cele două echipe nu ajung la un consens, atunci aceste discuții s-ar putea prelungi până pe 10 aprilie.
Deși în țară e anchetată în diverse dosare penale, de la Bruxelles vin laude la adresa fostei șefe a DNA.
La 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunţat că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european.
Oficialul a revenit apoi cu o postare pe Twitter.
“Laura Codruţa Kovesi este candidata @Europarl_EN pentru Biroul Procurorului Public European. Are toate calităţile necesare pentru a face o treabă foarte bună. Avem nevoie de mai multe femei exemplare ca ea în poziţii de conducere”.
La București, însă, lucrurile se văd altfel. Tudorel Toader face tot posibilul să-i pună bețe-n roate Laurei Codruța Kovesi.
Ministrul Justiției a publicat în Financial Times o scrisoare împotriva numirii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. După ce treci de titlul pompos – „Coerciţia în campania anticorupţie din România”, afli că Tudorel Toader nu are nimic personal cu fosta șefă a DNA, dar nu crede că e potrivită pentru postul de șef al Parchetului European.
”Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruţa Kovesi, unul dintre cei trei candidaţi la postul de procuror-şef în nou creatul Birou al Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut – de la judecători, procurori şi alte surse credibile – ea nu ar trebui numită în această poziţie de importanţă vitală”.
Tudorel Toader, ministrul Justiției
Parchetul European și-ar putea începe activitatea din 2021 și se va ocupa de fraudele cu bani europeni. Doar 20 de țări europene au fost de acord să fie parte din această instituție: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovenia.