06 ian. 2024 | 17:15

„Ne-au făcut ruși cu de-a sila”. Cum trăiesc românii care au ales să rămână în Rusia. Viața lor, văzută prin camera unui vlogger

Social
Români în Rusia. Un vlogger s-a întâlnit cu Ilie și soția lui la Moscova. În ce condiții trăiesc și ce planuri au privind viitorul lor.

„Ne-au făcut ruși cu de-a sila”, s-a exprimat un român, mai în glumă, mai în serios, când a fost întrebat cum o duce în țara lui Vladimir Putin. Ilie, pe numele său, trăiește în Moscova cu soția și copiii de două decenii. Nu intenționează să îmbătrânească însă aici.

Un vlogger a vorbit cu românii stabiliți în Rusia

Modelul de stat totalitar hibrid și de societate semi-mobilizată pare a reprezenta o idee pe deplin acceptabilă pentru un rus născut și educat în țara lui Vladimir Putin. Cu siguranță, există oameni de altă naționalitate decât cea rusă care se pot adapta la acest tipar, inclusiv din punct de vedere economic.

Încă din anul 2014, când economia Rusiei a început să stagneze, potrivit specialiștilor în domeniu, s-a observat o scădere treptată a nivelului de trai al oamenilor în acest stat. Un vlogger care vrea să dezvăluie urmăritorilor săi viața reală, printr-un simplu obiectiv de cameră, a analizat această problemă.

Citește și: Un român a mers în Rusia să petreacă Revelionul și a avut o experiență nefericită: „Niet, romanski niet!”

Ilie și soția lui locuiesc de 20 de ani la Moscova

Cosmin Avram este numele vloggerului care călătorește în diverse locuri din lume și discută cu oamenii despre stilul de viață pe care îl trăiesc, dar nu numai. Acesta s-a deplasat recent la Moscova, unde a întâlnit un cuplu de români care de două decenii s-a stabilit în Rusia.

Sunt soț și soție. Numele lui este Ilie. Când s-a mutat în Rusia, era singur. După câțiva ani, a întâlnit-o pe cea care avea să-i devină parteneră de viață la Chișinău. Acum, locuiesc la Moscova și au împreună și copii. S-au mutat aici dintr-un considerent comun: o viață mai bună.

Soții Ilie și Olesea/ Sursă: captură YouTube

Motivul pentru care s-au stabilit în capitala Rusiei

„Ne-a impus cumva viața de atunci, pentru că în urmă cu 20 de ani nu erau opțiunile de astăzi, libertatea de a circula, de exemplu. Atunci era o singură direcție: Moscova. Era și foarte scump, trebuia să iei bani în datorie, și nu aveai nicio garanție că o să ajungi aici”, a povestit Ilie, într-un material video filmat de vloggerul Cosmin Avram.

Nu au locuit, de-a lungul ultimilor 20 de ani, singuri în Rusia. Au avut și au rude stabilite în această țară. Unele au ales, după mulți ani, să revină în Europa. Altele încă locuiesc în zonă. Nici Ilie și soția lui nu se mai văd trăind în Moscova până la adânci bătrâneți. Cel puțin, n-ar fi de dorit, potrivit spuselor lor.

„Ne-au făcut ruși cu de-a sila”

La începuturile lor în Rusia, Ilie și soția au lucrat la o uzină de automobile. Erau foarte prost plătiți, însă aveau cazare, aveau tichete de masă, mâncare, iar asta a fost tot ce și-au dorit. Primul salariu al femeii a fost de 800 de ruble, adică 20 de euro la vremea respectivă. Al lui, de 1.300 ruble, respectiv 30 de euro.

De atunci până în prezent, foarte multe lucruri s-au schimbat, spun cei doi români. Planurile făcute în urmă cu 20 de ani nu mai coincid de nicio culoare cu cele de acum. Cuplul privește Rusia, oarecum, ca fiind a doua casă, deși niciunul dintre parteneri nu-și dorește să rămână în zonă până la bătrânețe.

„Ne-au făcut ruși cu de-a sila”, s-a exprimat Ilie, râzând.

Cât de mult lucrează un român din Moscova

Astăzi, Ilie și soția lui se bucură de un trai mai bun. Nu înseamnă însă că nu depun eforturi importante în acest sens. El iese din casă la ora 9 dimineața și lucrează zilnic câte 15-16 ore cu aproximație. Cei doi români spun totuși că lucrurile în Rusia au evoluat:

„Lăsând deoparte politica, mentalitatea rusului, moscovitului, orașului, țării… oamenii sunt mai deschiși. Înainte era încă mentalitatea anilor 1990, exista un fel de frică. Lucrurile s-au schimbat, nu că s-au schimbat, s-au schimbat radical în ultimii ani. Inclusiv poliția”.

Citește și: Misterele de sub Kremlin: ce secrete ascunde cel mai important palat al Rusiei, de unde vine numele Pieței Roșii, de fapt

Cum trăiește clasa de mijloc din capitala rusească

Ilie și soția lui susțin că, în Moscova (nu neapărat în alte orașe ale Rusiei), clasa de mijloc nu o duce atât de rău încât să fie nevoie să iasă în stradă pentru a protesta. Există întrebări, de exemplu, legate de scumpirea ouălor, însă nivelul de trai nu este atât de scăzut pentru a-i revolta real pe oameni.

Întrebați dacă, în realitate, lumea are curaj să iasă să protesteze în stradă, cei doi români au precizat că acest lucru se întâmplă mai rar. Ilie și partenera de viață au ținut să spună că, în Moscova, dacă-ți vezi de treaba ta, de clasa ta de mijloc, poți să duci un trai decent.

„Dacă vrei să fii vlogger, fă-o. Nimeni nu-ți zice să nu faci. Dar fă-o în limita temei și a bunului simț. Dacă vrei să fi vlogger de politic, da, e mai dificil”, a spus Ilie.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Capital.ro
Orașul în care Primăria transformă o baltă în parc cu 20 de milioane de euro. Urmează exproprierile!
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro