NATO intră în războiul Rusia – Ucraina? Momentul care poate schimba fața conflictului
În ultimele zile au început să apară mai multe documente clasificate care vorbesc de o posibilă intrare în conflict a Alianței Nord-Atlantice cu Rusia, este vorba de momentul care poate schimba fața conflictului. Cu toate aceste informații apărute se pune o întrebare, „NATO intră în războiul Rusia – Ucraina?”
O nouă lumină asupra stării războiului din Ucraina
Noi documente clasificate scurse recent aruncă o nouă lumină asupra intervenției NATO în conflictul din Ucraina. Este vorba despre o sumedenie de documente secrete ale Pentagonului care au fost expuse pe rețelele de socializare, arătând cât de adânc au pătruns Statele Unite în serviciile militare și de informații ale Rusiei și dezvăluind că Washingtonul pare să-i spioneze și pe unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi, inclusiv Ucraina, Israel și Coreea de Sud.
De fapt, aceste documente arată că Seulul este împărțit între politica sa și Washington în privința Ucrainei, iar mulți se întreabă, de fapt, cine a divulgat documentele serviciilor secrete americane? Analiștii spun că nimeni nu va spune, dar Kremlinul are câteva observații.
În aceleași documente se mai arată obsesia lui Putin și a Rusiei, care promite plata unor bonusuri pentru trupele care distrug tancuri NATO, și că influența grupului Wagner se extinde mult dincolo de Ucraina.
Dar, parte din documente dezvăluie un incident care ar putea fi momentul care poate schimba fața conflictului.
NATO intră în războiul Rusia – Ucraina?
Într-unul din documentele care au apărut în spațiul public se vorbește de un incident care ar fi putut atrage Alianța Nord-Atlantică, în mod direct, în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Conform The Washington Post, care a preluat conținutul documentelor, un avion de vânătoare rusesc aproape că a doborât anul trecut un avion de supraveghere britanic, potrivit documentului militar american care a făcut obiectul unei scurgeri de informații și care circulă online.
Incidentul s-ar fi petrecut anul trecut, pe 29 septembrie, în apropiere de Crimeea, se mai arată în document, care mai spune că avionul era să fie doborât chiar de flota navală din Marea Neagră staționată aici pentru a lansa atacuri în alte părți ale Ucrainei.
Acest incident, conform informațiilor ce aveau să fie confirmate și de Ben Wallace, ministrul Apărării britanic, a implicat un avion de recunoaștere britanic, RC-135, și două avioane de luptă rusești, Su-27.
În document se mai precizează că unul din avioanele rusești ar fi lansat o rachetă împotriva avionului britanic și era cât pe-aci să fie doborât, aspect de altfel, din nou, confirmat de ministrul britanic.
Incidentul ar fi putut schimba soarta conflictului din Ucraina, însemnând de fapt intrarea în mod direct a NATO în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Pentagonul investighează amploarea scurgerii de documente
Conform analiștilor, noua scurgere de informații este la fel de gravă ca cele făcute de Wikileaks cu ani în urmă, mai ales în contextul tensiunilor din Europa, pe fondul acestui război. Imediat după apariția documentelor, majoritatea având antentul Statului Major Comun al Pentagonului, oficiali de rang înalt au anunțat că investighează scurgerea de documente clasificate, dar nu au oferit niciun indiciu cu privire la sursa scurgerilor de informații sau la numărul de persoane care au avut acces la aceste informații.
„Încă investigăm cum s-a întâmplat acest lucru, precum și amploarea problemei”, a declarat purtătorul de cuvânt principal al Pentagonului.
Materialul scurs, de la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, dar găsit pe site-urile de socializare în ultimele zile, prezintă cât de adânc au fost penetrate serviciile de securitate și de informații ale Rusiei de către Statele Unite, precum și lipsa gravă de muniție cu care se confruntă armata ucraineană.
Documentele au dezvăluit că Washingtonul pare să îi spioneze pe unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi, inclusiv prin ascultarea conversațiilor dintre înalți oficiali sud-coreeni din domeniul securității naționale cu privire la posibilitatea ca țara să vândă obuze de artilerie care ar putea fi folosite în Ucraina. Acest lucru a dus la o reacție politică la Seul, unde parlamentarii opoziției au denunțat ceea ce au numit „o încălcare clară a suveranității noastre de către Statele Unite”.
Oficialii americani „se angajează cu aliații și partenerii la nivel înalt” în legătură cu documentele scurse, „pentru a-i reasigura de angajamentul nostru de a proteja informațiile”, a declarat luni Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, în fața presei. Dar a refuzat să ofere mai multe detalii, inclusiv dacă secretarul de stat Antony J. Blinken a luat legătura cu oficialii din Coreea de Sud.