Conform presei elene, NATO se pregătește de construcția unei conducte strategice în această zonă a lumii. Conform informațiilor construcția ar începe chiar din Grecia și s-ar extinde până pe teritoriul României. NATO spune că viitoare conductă ar servi atât Greciei, cât și Bulgariei și României. Oficialii au mai declart că va fi construită ca parte a măsurilor Alianței pentru a contracara amenințarea rusă.
NATO intenționează să construiască o conductă militară de combustibil. Construcția se va întinde de la Alexandroupolis, în Grecia, traversând vecinii de la sud, Bulgaria și se va termina, cel mai probabil, în apropierea bazei americane de la Mihail Kogalniceanu din estul României, relatează presa din Grecia.
Conform informațiilor oficlialilor NATO, respectiva conductă, va deservi atât Grecia, cât și Bulgaria și România.
Noul plan face parte din măsurile NATO de a contracara o posibilă amenințarea din partea Rusiei. Obiectivul său principal va fi alimentarea forțelor NATO cu sediul în cele trei țări, și mai ales cele din bazele NATO din Bulgaria și România.
În urmă cu șase luni Guvernul României punea pe masa NATO această propunere. De atunci, cele trei părți implicate au așteptat o decizie din partea Alianței. Informațiile spun că, pe marginea acestei propuneri, sunt deja discuții la nivelul Reprezentanților Permanenți la NATO.
Conform informațiilor, finanțarea acestei conducte se va face din fondurile Alianței. Astfel că, atât România, Bulgaria, cât și Grecia nu vor plăti niciun ban pentru construcția viitoarei conduce.
În lumina ultimelor tensiuni dintre Grecia și Turcia, privind zăcămintele de petrol din Marea Neagră, acest proiect ar putea întări poziția Greciei în zonă, influențând astfel tranzacțiile de combustibil din această zonă tensionată.
Specialiștii spun că inițiativa de a construi această conductă de combustibil se estimează că, pe lângă creșterea capacității de aprovizionare a forțelor NATO din Balcani, este și un mesaj către Turcia, deoarece arată o tendință suplimentară pentru Alianță de a deveni independentă de țara vecină.
Analiștii geopolitică remarcă faptul că astăzi aprovizionarea cu combustibil către bazele mari și geostrategice importante pe care NATO le are în Bulgaria și România, se face în principal prin tancuri care traversează Bosforul. Prin urmare, sunt supuse controlului și restricțiilor de către autoritățile turcești.
Construcția conductei este de așteptat să consolideze în continuare rolul Greciei ca centru cheie de tranzit pentru Alianța Nord Atlantică și în special forțele SUA din Balcani.
Informațiile din presa elenă mai remarcă faptul că, în acest context, există posibilitatea extinderii viitoare a conductei militare grecești de combustibil. Asta s-ar putea face prin extinderea ei de la Kavala la Alexandroupolis. Urmând ca, ulterior, să se facă o interconectare cu conducta NATO și cea dintre Kavala și Alexandroupolis.