Cel mai grav cutremur din ultimele luni. Ce se întâmplă acum în Grecia

Cel mai grav cutremur din ultimele luni. Ce se întâmplă acum în Grecia
IZMIR, TURCIA - 30 OCTOMBRIE: O vedere a unui site deteriorat de cutremur după un cutremur cu magnitudinea 6,6 a zguduit coasta Mării Egee a Turciei, în Izmir, Turcia, la 30 octombrie 2020. (Foto de Mehmet Emin Menguarslan / Agenția Anadolu prin Getty Images)

Astăzi în Grecia și Turcia a fost un cutremur puternic. Acesta a lovit coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula greacă Samos. Pagubele sunt consistente, iar autoritățile sunt în alertă.

Grecia și Turcia lovite de un cutremur puternic

Cutremurul de astăzi, din Grecia și Turcia, de magnitudine 7,0, a fost centrat în provincia Izmir a Turciei, a declarat Studiul Geologic SUA (USGS) și a fost resimțit până la Atena și Istanbul. Oficialii turci au declarat că nu există rapoarte despre victime până acum, dar șase clădiri s-au prăbușit în orașul Izmir. Grecia și Turcia  stau ambele pe linii de avarie, iar cutremurele sunt frecvente în aceste zone.

Potrivit rapoartelor, cutremurul de vineri a fost resimțit și pe insula grecească Creta. Videoclipurile de pe rețelele de socializare arătau oameni care căutau printre dărâmăturile clădirilor prăbușite. Martorii au spus că oamenii din Izmir s-au revărsat pe străzi când a avut loc cutremurul. Oamenii din și din jurul orașului turc Izmir s-au adunat pe străzi după ce au fugit din clădiri pentru a căuta siguranță. Cel puțin 20 de clădiri au fost distruse în Izmir, a declarat primarul orașului pentru CNN.

Cutremurul din Grecia și Turcia de 7 grade pe scara Richter
Cutremurul din Grecia și Turcia de 7 grade pe scara Richter

Clădirile au fost, de asemenea, distruse în Bornova și Bayrakli în urma cutremurului, a declarat ministrul turc de interne Suleyman Soylu pe Twitter. ”Echipele noastre își continuă screening-ul și intervențiile pe teren”, a declarat Suleyman Soylu. În Grecia și Turcia, deocamdată, nu au existat rapoarte imediate de vătămări ale pierderilor de vieți omenești afectate.

Zone de seisme puternice și în trecut

Cutremurul de astăzi a avut loc la 14 kilometri nord-est de orașul Néon Karlovásion de pe insula greacă Somos, a raportat USGS, la ora 13:51, ora grecească (7:51 am ET). Impactul asupra Greciei nu a fost imediat clar. Dar cutremurul a avut loc la o adâncime relativ mică de 10 kilometri, conform Studiului Geologic al Statelor Unite (USGS). Cutremurul și-a făcut resimțit impactul puternic la nivelul solului în jurul epicentrului. Agenția turcească pentru dezastre a înregistrat adâncimea la 17 kilometri.

”Fii bine în curând İzmir! Cu toate mijloacele statului nostru, suntem alături de cetățenii noștri afectați de cutremur. Am luat măsuri pentru a începe lucrările necesare în regiune împreună cu toate instituțiile și miniștrii noștri relevanți”, a spus Erdogan.

În ianuarie, peste 30 de persoane au fost ucise și peste 1.600 de răniți în urma unui cutremur care a lovit Sivrice, în provincia Elazig din estul Turciei. În iulie 2019, capitala Greciei, Atena, a fost lovită de un tremur care a distrus  părți mari ale orașului. Un cutremur puternic care a lovit orașul turc Izmit, lângă Istanbul, în 1999 a ucis aproximativ 17.000 de oameni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI