Biserica Ortodoxă prăznuiește, mâine, 8 septembrie, nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. În acest articol veți descoperi cum a venit pe lume Fecioara Maria, dar și despre evenimentul care a avut loc când aceasta a împlinit vârsta de trei ani.
Întreaga creștinătate sărbătorește, în data de 8 septembrie, prima dintre cele patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Praznicul Naşterii Maicii Domnului. În cultura populară, acest eveniment religios poartă denumirea de Sfânta Maria Mică. Întrucât cifra opt reprezintă simbolul veşniciei, al vieţii fără de sfârşit, sărbătoarea a fost rânduită în ziua a opta din Anul Nou Bisericesc (an început de la 1 septembrie).
De asemenea, mâine se aniversează onomastica persoanelor care poartă numele Sfintei Fecioare Maria. În ceea ce privește Sfânta Scriptură, în Noul Testament nu găsim prea multe detalii despre evenimentul nașterii Maicii Domnului. În schimb, regăsim informații prețioase despre acest eveniment religios în Evangheliile Aprocrife, în special în Protoevanghelia lui Iacov, ce datează încă din secolul al II-lea.
În tradiţia creştină există legenda potrivit căreia Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, deși înaintați în vârstă, își doareau foarte mult un copil.
Cum multele încercări nu au dat roade, rugăciunea a rămas singura lor speranță. Cei doi au așteptat în tăcere răspunsul lui Dumnezeu, care le-a răsplătit credința. Așadar, Tatăl din ceruri le-a ascultat rugile fierbinți, dăruindu-le un odor cu o chemare dumnezeiască, o menire sfântă printre oameni.
Deoarece nu aveau copii, Ioachim şi Ana erau des ironizați de semenii lor din acele vremuri, cu atât mai mult cu cât familiile fără prunci erau considerate, atunci, ca fiind blestemate de Cel de Sus.
„Mă duc la munte la nişte păstori, iar acolo voi posti, rugându-mă lui Dumnezeu să ne dăruiască un copil“, i-a spus Ioachim soției sale.
La rândul ei, Ana se ruga acasă: „Doamne, Atotţiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd. Dă-mi şi mie roadă pântecelui meu şi nu mă lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naşte fiu sau fiică, îl voi închina Ţie cu toată inima, şi-l voi da să slujească în biserica slavei Tale“.
Ulterior, li s-a arătat Arhanghelul Gavriil, care le-a spus că rugaciunile lor au fost ascultate de Tatăl ceresc iar ei vor avea un copil.
„Căci iată, vei zămisli şi vei naşte pe fiica cea binecuvântată, prin care se va da mântuire lumii. Şi se va numi Maria. (…) Acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi va fi un vas ales lui Dumnezeu“.
Deveniți într-un mod minunat părinți, Drepţii Ioachim şi Ana au vrut să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru milostenia pe care le-a arătat-o, motiv pentru care, când Maria a împlinit vârsta de trei ani, aceștia au dus-o la Templu, unde a fost consacrată serviciului religios vreme de 12 ani.
Reamintim că Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică și reprezintă cea mai mare sărbătoare a toamnei.