09 aug. 2021 | 15:50

Nadia Comăneci, subiect de controversă în Italia. Cine apare alături de ea, într-o pictură senzațională

Sport
Nadia Comăneci, subiect de controversă în Italia. Cine apare alături de ea, într-o pictură senzațională
Nadia Comăneci, subiect de controversă în Italia. Cine apare alături de ea, într-o pictură senzațională

Nadia Comăneci, subiect de controversă în Italia. „Zeița de la Montreal” tocmai a fost omagiată la împlinirea a 45- de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii luat la Jocurile Olimpice din 1976. Ea a fost prima sportivă de clasă mondială care a primit un colier NFT – ce nu pot fi reproduse – realizat de câțiva artiști români. Dar Nadia Comăneci a fost și subiectul unei picturi murale realizate în Italia, ce a stârnit mari polemici.

Nadia Comăneci, subiect de controversă în Italia

Nadia Comăneci, subiect de controversă în Italia. Fosta mare gimnastă tocmai a fost sărbătorită pentru împlinirea a 45 de ani de când a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Se întâmpla la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 18 iulie 1976.  Pentru a marca acest moment, 4 creativi români – designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Ţenu, artistul vizual Andrei Cozlac şi IT-istul Andrei Dănilă – au lansat primul colier NFT dedicat unui mare sportiv al lumii. Este vorba de o formă nouă de artă virtuală, ce câștigă tot mai mult teren.

Lucrările NFT (Non Fungible Token) sunt opere cărora le este garantată unicitatea, ele neputând fi reproduse. Cei 4 artiști non-conformiști au realizat un colier făcut din 10 piese. Fiecare dintre piese reproduce câte o mișcare de-ale marii sportive la diferite aparate din gimnastică. Cele zece mişcări, devenite elementele colierului NFT, unele botezate chiar „Comăneci”, au fost selectate de marea sportivă împreună cu cei patru autori care au realizat colierul virtual. Este pentru prima dată în istorie când un sportiv de clasă mondială primește în semn de omagiu o lucrare de artă NFT.

Cine apare alături de ea, într-o pictură senzațională

Dar Nadia Comăneci s-a aflat și în mijlocul unei intense polemici ivite în Italia. La sfârșitul lunii iulie a fost inaugurată la stadionul „Boroli” din localitatea Gravellona Toce (Piemont) expoziția de picturi murale reprezentând sportivi din toată lumea care pot constitui inspirație și exemplu pentru tinerii de astăzi. Unul dintre cei 9 artiști care au executat lucrările a ales să o reprezinte pe Nadia Comăneci. Problema a fost că pe fundalul picturii apare chipul lui Nicolae Ceaușescu. Acest detaliu a înfuriat comunitatea română din zonă.

Juxtapunerea dintre o figură precum cea a Nadiei Comăneci și un dictator nu poate fi în niciun fel acceptată, cerem primarului și consiliului comunal ca imaginea lui Nicolae Ceaușescu să fie eliminată din această reprezentare”, a protestat comunitatea românilor din zonă, conform rotalianul.com.

Giovanni Morandi, primarul orașului Gravellona Toce, i-a luat apărarea artistului. El a explicat că acesta a vrut tocmai să sublinieze faptul că, deși trăia și se antrena într-o țară supusă dictaturii și în care libertățile erau limitate, Nadia Comăneci a reușit performanțe sportive uluitoare.

Artistul nu a vrut absolut deloc să aducă un afront poporului român, ci dimpotrivă, semnificația acestei picturi murale este tocmai măreția Nadiei Comăneci, capabilă să obțină rezultate extraordinare, în ciuda dictaturii și a limitării libertății.

De fapt, Ceaușescu este înfățișat în culoare roșie, simbol al sângelui și al suferințelor pe care le-a provocat poporului său. Ne pare rău pentru neînțelegere, dar lucrarea nu reprezintă o lipsă de respect adusă României”, a spus primarul italian, conform sursei citate.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Horoscop 25 aprilie 2024. Taurii ar putea găsi soluția la o problemă. Balanțele simt nevoia de echilibru
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro