Nadia Comăneci, bătută pentru că s-a îngrășat 1 kg. Dezvăluirile șocante ale fostei gimnaste despre antrenorii ei

Nadia Comăneci, bătută pentru că s-a îngrășat 1 kg. Dezvăluirile șocante ale fostei gimnaste despre antrenorii ei
Nadia Comaneci, batuta ca s-a ingrasat un kilogram

Stăjerel Olaru, istoric și expert în istoria serviciilor de informații, a publicat cartea intitulată ”Nadia și Securitatea”. Este vorba despre un volum de 400 de pagini ce prezintă note informative despre Nadia Comăneci, dezvăluind agresiunile la care ar fi fost supuse gimnastele la lotul național de către antrenorul Bela Karolyi.

Nadia Comăneci, bătută pentru că s-a îngrășat 1 kg

Cartea este împărțită pe șapte capitole, este documentată de Stejărel Olaru și spune toată povestea Nadiei Comăneci, poveste derulată sub ochii Securității.

”Am știut că am fost urmărită, dar nu mi-am imaginat niciodată amploarea acestor acțiuni”, a dezvăluit fosta gimnastă.

De asemenea, în această carte este prezentată și o notă a sursei ”Lily”, care i-a prezentat căpitanului Nicolae Ilie incidentele petrecute în Spania.

”A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și văzând că are 42,5 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură, fapt ce a determinat-o să plângă 3 ore. Această situație le-a făcut pe cele două sportive să declare față de sursă că după Campionatele Europene din mai 1977 nu vor mai lucra cu antrenorul Karolyi Bela”, se spune în fila 339, din dosarul 13346, din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Dezvăluiri inedite în cartea ”Nadia și Securitatea”

”În comunism, viața Nadiei trebuia să curgă precum un desen liniar, marcată de conformism și previzibilă, dar mai ales trebuia să se afle sub un strict control care s-o oblige la supunere. Precum barele paralelelor inegale, care la prima vedere nu se intersectează niciodată, dar care se însoțesc una pe cealaltă concomitent și la nesfârșit, Securitatea a petrecut-o pe acest drum al destinului, uneori în taină, alteori la vedere, pentru a o supraveghea și a o influența fără întrerupere”, a spus Stejărel Olaru, autorul cărții „Nadia și Securitatea.

De asemenea, o altă notă informativă arată cum înainte de participarea sa la Campionatele Europene, ea, având o formă gravă de viroză pulmonară, a primit din partea medicului indicația de a întrerupe efortul în totalitate. Însă antrenorul Karolyi Bela a obligat-o să vină la antrenament cu febră mare și să lucreze la maximă intensitate, fapt care a agravat boala și a pus în pericol sănătatea ei.

Nadia Elena Comăneci s-a născut la data de 12 noiembrie 1961 și este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. A câștigat cinci medalii olimpice de aur, fiind considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX, dar și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile. Cartea ”Nadia și Securitatea” poate fi găsită AICI.