Vești importante pentru românii de pretutindeni. Cei care locuiesc în Italia sau merg acolo doar în vacanță, trebuie să știe că au gratuitate când vine vorba despre un muzeu cunoscut. În timp ce ei pot intra acolo fără a plăti niciun euro, italienii trebuie să achite biletul. Nimeni nu s-ar fi așteptat la asta.
Surprize mari pentru toți românii, indiferent din ce colț al țării provin sau unde lucrează în acest moment. Italia le oferă un privilegiu la care nimeni nu se aștepta și de care nici măcar locuitorii acelei țări nu beneficiază.
Mai exact, toți cei care dețin un act de identitate românesc sau eliberat de autoritățile din Republica Moldova primesc acces gratuit la Terme di Diocleziano și Palazzo Massimo din Roma. Acolo au ocazia de a explora expoziția fascinantă „Dacia. Ultima frontieră a romanității”.
Ovidiu Burdușa, fostul șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și primul român din Diaspora ales într-un Consiliu Județean din România, a fost cel care a oferit informații despre acest eveniment din Italia, pe care orice român ar trebui să meargă ca să-l viziteze.
Pentru a intra la gratuit la Muzeul Național Roman – Termele lui Dioclețian, tot ce trebuie să faci este să arăți buletinul, care să dovedească faptul că ești român. Apoi, te poți bucura în liniște de experiență.
Ovidiu Burdușa, fostul lider al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și primul român din Diaspora ales într-un Consiliu Județean din România, a experimentat personal această „facilitate” și ulterior a exprimat bucuria sa față de constatarea că suntem „mai importanți decât romanii – italienii – la ei acasă”.
Vezi și: Şcoli închise în România. Unde se vor face cursuri online începând de luni, 27 noiembrie 2023
Într-o postare captivantă pe contul său de Facebook, Burdușa împărtășește experiența sa în ceea ce privește expoziția împreună cu un prieten italian. Acesta din urmă a fost nevoit să plătească un bilet, în timp ce el și un alt prieten au beneficiat de acces gratuit doar pe baza documentului de identitate.
„Si uite că se întâmplă să fim mai importanți decât romanii – italienii – la ei acasă. Cu un document de identitate românesc – carte de identitate sau pașaport – orice conațional si chiar si cetățenii Republicii Moldova pot intra gratuit la Terme di Diocleziano si la Palazzo Massimo pentru a vizita expozitia „Dacia. Ultima frontieră a romanității”.
Și am verificat personal. Am intrat în prima zi împreună cu un amic, în vreme ce un alt prieten de al nostru italian pentru a vizita expoziția a fost nevoit sa plătească. Iar sentimentul nostru a fost foarte plăcut recunosc.
Și așa impresionați de avantajul pe care îl avem am pășit printre zecile de piese de valoare expuse in interiorul minunatului muzeu”, a scris fostul lider pe rețelele de socializare.
Ovidiu Burdușa a dezvăluit că în cadrul expoziției avem ocazia de a cunoaște multe dintre tradițiile românești, din 47 de muzee din țară: din București, Cluj, Constanta și chiar și din Republica Moldova. Recunoaște că, în cazul în care nu se ivea această ocazie, nu ar fi vizitat atât de multe locuri.
Fostul oficial are de gând să revină la muzeu, după ce a fost impresionat de experiență în sine și mai ales de gestul italienilor, care au decis să îi răsplătească pe români pentru cultura lor vastă, cu ajutorul căreia au făcut cea mai interesantă expoziție.
Mai mult, le va recomanda să viziteze muzeul tuturor celor care calcă pragul hotelului lor.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj deosebit cu ocazia inaugurării expoziției „Dacia – Ultima frontieră a romanității”, pe care a descris-o ca fiind o manifestare culturală de excepție. Acesta a vorbit despre ce presupune experiența care stă la dispoziția oricărui român, indiferent de unde vine în acest moment.
În declarația sa, el a subliniat că această expoziție va reprezenta o sursă de căldură pentru „sufletele românilor care și-au găsit în Italia a doua lor casă”. Această afirmație vine în contextul unei legături puternice între comunitatea românească și cultura italiană, și reflectă importanța pe care țara noastră o acordă păstrării și promovării identității culturale în Diaspora.
„Salut inaugurarea expoziţiei „Dacia – Ultima frontieră a romanităţii”, manifestare culturală de excepţie, căreia i-am acordat, împreună cu Excelenţa Sa Sergio Mattarella, preşedintele Republicii Italiene, Înaltul nostru patronaj.
Sub coordonarea specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie al României şi prin colaborarea cu Muzeul Naţional Roman din Roma, expoziţia găzduită de spaţiile fostelor Terme ale lui Diocleţian etalează peste 1.000 de piese reprezentative din patrimoniul a 45 de instituţii muzeale şi de cercetare arheologică din România şi Republica Moldova”, spune preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului arată că, timp de patru luni, toți italienii se vor putea bucura de „mărturiile unei excepţionale sinteze culturale în spaţiul fostei Dacii” și vor descoperi din plin cultura românească. Președintele este mândru de această reușită a României, precum și a Italiei, în aceeași măsură.
Klaus Iohannis a evidențiat faptul că obiectele expuse în această expoziție dezvăluie o Europă antică și timpurie medievală profund interconectată, în care popoarele și civilizațiile erau într-un contact constant și, adesea, în conflict.
„Astăzi lucrăm împreună la dezvoltarea proiectului de pace european, căruia îi adăugăm, prin patrimoniul nostru cultural, argumentele care atestă contribuţia creativă a generaţiilor care ne-au precedat, dovadă a unităţii în diversitate, care ne apropie şi ne face mai puternici”, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.