Mugur Isărescu, gata să renunțe după 50 de ani de carieră. Ce mesaj are pentru Guvernul României
În decembrie, anul trecut, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru anunța eloborarea un proiect de lege care va restrânge situațiile actuale de cumul al pensiei cu salariul în sistemul bugetar. Proiectul urma să fei transmis premierului Orban și membrilor Guvernului, pentru a decide dacă va fi promovat în mod oficial la nivel de act normativ, au declarat surse oficiale.
Mugur Isărescu este pregătit să renunțe după 50 de ani de carieră
Reamintim că în 2008, Guvernul de la vremea aceea, condus de Emil Boc, adopta un act normativ similar, OUG 230, pentru care Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională. CCR a admis, în ianuarie 2009, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, argumentând că OUG afecteaza drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la munca şi dreptul la pensie.
În acest moment, conform unor surse apropiate Ministerului Muncii, proiectul inițiat de Violeta Alexandru, s-ar afla pe masa Premierului Orban. În acest context, mulți oficiali au avut reacții, unele pro, altele contra acestui proiect. În tabăra celor împotrivă se află și Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Acesta a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că dacă se va interzice cumulul pensiei cu salariul pentru bugetari, atunci el va renunța la pensie.
”Eu va anunt ca anul acesta ma indrept spre 50 de ani de activitate neintrerupta in campia muncii, cum se zicea inainte de ’89, si daca luati toate concediile medicale nu cred ca depasesc doua luni.”, a declarat Guvernatorul BNR.
Ce mesaj are pentru Guvernul României. “Asta a fost viața mea”
”Asta a fost viata mea. Am fost numit de Parlament. Daca legea va trece asa, renunt la pensie, bineinteles. Mai ales ca anul acesta banca implineste 40 de ani de la infiintare”, a mai zis Isărescu.
Reamintim că la începutul lunii decembrie, anul trecut, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru spunea că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi.
„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare”. a opinat ministrul.