În lumea culinară, tradițiile se întâlnesc adesea cu inovația, dând naștere unor rețete noi și surprinzătoare. Un exemplu este reinterpretarea clasicilor mucenici moldovenești, prin adăugarea unui ingredient neașteptat: Fanta. Cum faci mucenici de post cu Fanta? Această rețetă este inedită și combină prospețimea sucului de portocale cu clasicii mucenici pufoși.
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, celebrată pe data de 9 martie, aduce în prim plan o tradiție străveche ce s-a împletit cu începutul anului agricol tradițional dinaintea creștinării, dând naștere unei sărbători tradiționale în întreg estul Europei.
Citește și: De ce se mănâncă mucenici pe 9 martie. Tradiții care atrag norocul
În fiecare an, pe 9 martie, credincioșii ortodocși prăznuiesc memoria celor 40 de mucenici care și-au jertfit viața pentru credința lor creștină, refuzând să se lepede de Dumnezeu, așa cum le poruncise împăratul Liciniu. În tradiția românească, această zi este marcată prin prepararea mucenicilor și prin săvârșirea a 44 de pahare de vin, în conformitate cu obiceiurile străvechi.
Legenda celor 40 de Mucenici romani ne povestește despre o legiune de soldați creștini din Capadocia, care luptau în armata împăratului Liciniu, un adept al păgânismului. A
cești martiri au fost supuși unor chinuri și persecuții groaznice pentru că au refuzat să se închine idolilor și să-și renunțe la credința lor. Întemnițați și persecutați timp de 8 zile, aceștia au fost apoi condamnați la moarte prin înghețare în apele unui lac din Sevastia (astăzi Sivas, în Turcia).
În fața frigului aspru, unul dintre cei patruzeci de soldați a cedat și a acceptat să aducă ofrande zeilor romani, murind imediat după ce a ieșit din lacul înghețat și a intrat într-o baie caldă pregătită de persecutori pe malul lacului.
Însă, miraculos, unul dintre gardieni, pe nume Aglaius, care asista la martiriul soldaților, a fost copleșit de o lumină divină și s-a proclamat creștin. El s-a dezbrăcat și s-a alăturat celorlalți mucenici în apele reci ale lacului, astfel că numărul lor a rămas neschimbat: patruzeci.
Citește și: De ce mucenicii au forma cifrei 8. Ce semnificație au, de fapt
Această legendă este un simbol al curajului, perseverenței și credinței în fața persecuției și suferinței, iar sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia ne amintește de importanța de a rămâne fideli valorilor noastre în ciuda adversităților.
Pentru această rețetă inedită de mucenici de post cu Fanta vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat:
Pentru sirop:
Pentru uns:
Într-un vas, cerne făina și amestecă cu sarea și zahărul. Într-un alt recipient, sfărâmă drojdia și adaugă o lingură de zahăr și o lingură de făină. Diluează drojdia cu suc Fanta călduț și lasă să se activeze timp de aproximativ 10 minute.
Citește și: Tradiţii şi superstiţii de 9 martie. Cine au fost, de fapt, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Adaugă drojdia activată în vasul cu făină, apoi adaugă și uleiul și restul de suc Fanta călduț. Framântă aluatul cu ajutorul unui mixer timp de aproximativ 15 minute, până când acesta devine omogen și elastic.
Transferă aluatul într-un castron uns cu ulei și lasă să crească timp de aproximativ 1 oră.
Spală bine două lămâi și curăță-le de coajă. Punem coaja într-o cratiță și adaugă apa și zahărul. Lasă să fiarbă timp de aproximativ 15 minute.
Lasă siropul să se răcească, apoi adaugă mierea și omogenizăm compoziția.
După ce aluatul a crescut, formează mucenici în forma cifrei opt. Așează în tavi și lasă să mai crească timp de aproximativ 20 de minute.
Unge mucenicii cu un sirop preparat din apă și zahăr brun, apoi coace-l în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 26 de minute.
După ce sunt gata, lasă-i să se răcească și înmoaie-i în siropul preparat anterior. Apoi unge-i cu miere și presară-i cu nucă măcinată.
Citește și: Rețeta secretă de mucenici moldovenești. Ingredientul care schimbă complet gustul9
Acești mucenici de post cu Fanta sunt un desert inedit și foarte delicios. Sucul le dă o aromă dulceagă și fresh, iar mucenicii sunt pufoși și plini de nucă.