Motivul pentru care ouăle au mai multe culori și pe care trebuie să le cumperi de la magazin

Motivul pentru care ouăle au mai multe culori și pe care trebuie să le cumperi de la magazin
Află care este motivul pentru care ouăle au mai multe culori

V-ați pus vreodată întrebarea care este motivul pentru care ouăle au mai multe culori? Dar răspunsul la întrebarea „care sunt ouăle pe care trebuie să le cumperi de la magazin” l-ați găsit? Dacă nu aveți răspunsuri la aceste întrebări, citți mai departe, le veți găsi în rândurile care urmează.

Care este motivul pentru care ouăle au mai multe culori

Mulți oameni au o preferință când vine vorba de culoarea ouălor. Unii oameni cred că ouăle maro sunt mai sănătoase sau mai naturale, în timp ce alții consideră că ouăle albe sunt mai curate sau pur și simplu au un gust mai bun.

Dar sunt diferențele dintre ouăle maro și cele albe mai mult decât adânci decât coaja? Acest articol analizează dacă un tip de ou este cu adevărat mai sănătos sau mai gustos.

Ouăle vin în multe culori

Ouăle de găină pot fi de diferite culori, iar la supermarket se găsesc frecvent atât ouă albe, cât și maro. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu care este motivul pentru care ouăle au mai multe culori.

Răspunsul este destul de simplu, culoarea ouălor depinde de rasa găinii. De exemplu, găinile White Leghorn depun ouă cu coajă albă, în timp ce Plymouth Rocks și Rhode Island Reds depun ouă cu coajă maro.

Unele rase de găini, cum ar fi Araucana, Ameraucana, Dongxiang și Lushi, depun chiar ouă albastre sau albastru-verzui. Diferitele culori ale cojii de ouă provin din pigmenții pe care găinile îi produc.

Principalul pigment din cojile de ouă maro se numește protoporfirină IX. Acesta este fabricat din heme, compus care dă culoarea roșie a sângelui. Principalul pigment care se găsește în cojile de ouă albastre se numește biliverdin, care provine tot din heme. Este același pigment care dă uneori vânătăilor o culoare albastru-verde.

Cojile de ouă pot avea culori diferite și în cadrul aceleiași rase de găini, în funcție de dominanța genetică între păsări individuale. Dar, deși genetica este principalul factor care determină culoarea ouălor, și alți factori o pot influența.

De exemplu, pe măsură ce găinile care depun ouă maro îmbătrânesc, tind să depună ouă mai mari și mai deschise la culoare. Mediul în care trăiește găina, dieta și nivelul de stres pot, de asemenea, să afecteze într-o anumită măsură culoarea cojii.

Acești factori pot face ca nuanța să fie mai deschisă sau mai închisă, dar nu schimbă neapărat culoarea în sine. Rasa este în continuare factorul principal atunci când vine vorba de culoarea ouălor.

Cum alegi oule pe care trebuie să le cumperi de la magazin

Susținătorii alimentelor locale spun că ouăle proaspete de la fermă sunt mai bune decât cele pe care oamenii le pot cumpăra din supermarketuri. Ouăle se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le poate consuma o persoană.

Pline de vitamine și proteine esențiale, acestea ne oferă numeroase beneficii nutriționale. Acestea fiind spuse, sunt ouăle proaspete de la fermă cu adevărat diferite de cele pe care le puteți găsi în supermarket?

Diferențe de aromă

Majoritatea fermierilor vă vor spune că ouăle proaspete de la fermă sunt mai bogate și mai gustoase decât cele din supermarket. Cu toate acestea, studiile nu demonstrează această diferență de gust.

În testele de degustare în orb, ouăle cumpărate din magazin și cele proaspete de la fermă abia dacă se disting prin aromă. Convingerea că ouăle de casă sunt mai savuroase pare să vină mai degrabă din faptul că știm cum au fost colectate ouăle și cum au fost crescute găinile decât din vreo diferență de gust măsurabilă.

Comparații privind valoarea nutrițională

Adevăratele beneficii ale ouălor crescute în aer liber se află în valoarea lor nutrițională. Studiile arată mai multe avantaje ale ouălor de fermă, printre care:

  • mai puțin colesterol
  • mai puține grăsimi saturate
  • mai multe vitamine A, E și D
  • mai mulți acizi grași omega-3
  • mai mult betacaroten

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru funcțiile zilnice ale organismului uman și ajută la prevenirea mai multor boli cronice. De ce ouăle provenite de la ferme mici și de la ferme crescute în aer liber au mai mulți acizi grași?

Astfel de găini mănâncă lucruri precum gândaci, frunze verzi, porumb și flori, ingrediente absente din dieta găinilor din cuști.

Vitaminele din ouă sunt toate extrem de benefice pentru dieta umană. Mulți oameni au o deficiență de vitamina D, deși s-ar putea să nu știe acest lucru, și pot suferi de problemele de sănătate asociate cu această deficiență.

Ouăle crescute la pășune sunt considerate pe scară largă ca fiind una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. În timp ce ouăle proaspete de la fermă și cele cumpărate din magazine au colesterol, ouăle din curte conțin mai puțin.

Cea mai mare parte a colesterolului din ouă este considerat colesterol bun, care nu provoacă problemele de sănătate pe care le provoacă colesterolul rău. Colesterolul este o parte importantă a dietei oamenilor. Acesta ne ajută să menținem nivelurile de calciu și fosfor în sânge.

Depozitarea și durata de depozitare a ouălor, poate fi motivul pentru care ouăle au mai multe culori?

Ouăle de la supermarket au nevoie de una până la trei zile pentru a ajunge la magazin. Ele pot sta pe raft până la 30 de zile înainte de a fi vândute. Specialiștii recomandă să consumați ouăle în termen de cinci săptămâni dacă sunt refrigerate, așa că un ou de supermarket ar putea avea doar o săptămână de prospețime optimă atunci când îl cumpărați.

Oamenii pot distinge cu ușurință diferența de gust între ouăle proaspete și cele vechi de câteva săptămâni. Astfel, cumpărarea de ouă mai vechi ar putea să-i facă pe oameni să creadă că ouăle cumpărate din magazin nu au un gust la fel de bun ca ouăle proaspete de la fermă.

Dacă vă creșteți propriile găini și nu spălați ouăle înainte de a le depozita, ouăle pot rămâne pe blat la temperatura camerei până când sunteți gata să le folosiți. Floarea protectoare este încă prezentă. Dacă însă vă spălați ouăle înainte de depozitare, puneți-le la frigider înainte de a le folosi. De asemenea, etichetați ouăle pe măsură ce le colectați, astfel încât să știți care sunt cele mai proaspete.