Motivul pentru care mulți români nu fac covid, chiar dacă oamenii din jur sunt bolnavi. Explicația medicală

Motivul pentru care mulți români nu fac covid, chiar dacă oamenii din jur sunt bolnavi. Explicația medicală
Motivul pentru care mulți români nu fac covid, chiar dacă oamenii din jur sunt bolnavi

Sunt cazuri în care o persoană nu a fost testată pozitiv cu coronavirus, deși toți în jur erau bolnavi. Care este motivul? Pentru acest lucru, oamenii de știință au găsit și o explicație.

Motivul pentru care mulți români nu fac covid, chiar dacă oamenii din jur sunt bolnavi

Se pare că astfel de persoane au o memorie imunitară care face ca, în momentul în care virusul intră în organism, acesta este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar în stadiul incipient, așa încât testele PCR și anticorpii au un rezultat negativ, notează The Guardian. 

La Londra, spre exemplu, aproximativ 15% dintre lucrătorii din domeniul sănătății care au fost monitorizați în timpul primului val al pandemiei par a se încadra în acest scenariu.

Această descoperire a cercetătorilor ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri ce vizează răspunsul celulelor T, ce ar putea produce o imunitate mult mai durabilă.

Astfel, Leo Swadling, imunolog la University College London și autor principal al studiului, a spus că până acum nu se știa dacă aceste persoane au reușit să evite complet virusul ori l-au eliminat în mod natural înainte ca el să fie detectabil prin teste de rutină.

Însă în ciuda riscului ridicat de expunere, 58 de persoane care au participat la studiu nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 niciodată. Chiar și așa, probele de sânge au arătat că ei au avut o creștere a celulelor T ce au reacționat împotriva Covid-19, comparativ cu probele prelevate înainte de apariția pandemiei, dar și comparativ cu persoanele ce nu au fost expuse deloc la virus. De asemenea, au avut creșteri ale unui alt marker sanguin al infecției virale.

Ce indică studiul oamenilor de știință

Studiul sugerează faptul că un subgrup avea deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere ce provoacă răceli comune și care i-au protejat de Covid-19. Astfel de celule imunitare ”adulmecă„ proteinele din mecanismul de replicare, o parte a Covid-19 împărțită cu coronavirusurile sezoniere, iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția cu coronavirus să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu.

Alexander Edwards, profesor asociat în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading, a spus că studiul relevă că participanții au avut ”suficientă expunere la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu suficientă pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus sau declanșa un răspuns cu anticorpi„.

Această descoperire este importantă întrucât răspunsul imun dat de celulele T relevă o imunitate de durată mai lungă, de regulă doi ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii. Altfel spus, răspunsul celulelor T nu tinde să se estompeze la fel de rapid și ”memorează” și alte coronavirusuri, fapt care înseamnă că un vaccin care ar viza și această regiune a sistemului imun ar proteja probabil împotriva noilor tulpini, și, eventual, chiar împotriva unor variante total noi.