Direcția de Sănătate Publică informează cu privire la un nou focar de Covid-19 în județul Iași. Este vorba despre Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Secția Chirurgie Torcaco-pulmonară.
În cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, secția Chirurgie Toraco-pulmonară au fost înregistrate 12 cazuri de covid-19. 6 dintre aceștia sunt pacienți, iar 6 fac parte din personal. Pacienții pozitivi au fost izolați, iar personalul la domiciliu.
De asemenea, s-a efectuat curățenia și dezinfecția spațiilor secției și au fost sistate internările. Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, până pe 26 octombrie 2021, au fost confirmate 64,170 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19, pe teritoriul județului Iași.
În ultimele 24 de ore, s-au efectuat 123 de externări și 70 de internări. Totodată, la nivelul județului, tot în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 26 de decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv. Numărul total al deceselor a ajuns la 1429.
Conform datelor centralizate, în cadrul Campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, desfășurată la nivelul județului Iași, au fost efectuate până în prezent 550.064 de vaccinări. Dintre acestea, 270.115 s-au vaccinat cu prima doză, 200.057 cu doza a doua, 32.859 cu doza a treia și la 47.033 de persoane a fost administrat vaccinul Johnson & Johnson.
Focarul de Covid-19 a izbucnit în Secția de Ortopedie. Spitalul se confruntă cu o situație fără precedent din cauza numărului foarte mare de bolnavi COVID. Mulți dintre ei ajung la unitatea medicală în stare foarte gravă.
Focarul a izbucnit la Secția de Ortopedie, iar nouă pacienți au fost declarați pozitivi. Dintre aceștia, doar unul este vaccinat. Totodată, un medic și două cadre sanitare medii din aceeași secție au fost găsiți pozitivi. Aceștia erau și ei vaccinați anti-COVID.
În acest context, numărul bolnavilor fiind foarte mare, autoritățile au decis să transforme autospecialele de transport persoane din cadrul ISU Galați în module pentru pacienții care ajung la spital în stare gravă.
„S-a mai eliberat o secţie la Spitalul de Boli Infecţioase cu 20 de paturi care au oxigen, la Spitalul de Pneumoftiziologie s-au mai făcut câteva paturi ca pacienţii să poată beneficia de tratament şi oxigen. La Spitalul Judeţean s-au mai făcut paturi ATI şi acum se lucrează pentru a se mai face o secţie cu 25 de paturi pentru bolnavi, o secţie cu oxigen, pentru că acum nu mai vorbim de paturi de spitalizare, ci de secţii şi paturi cu oxigen. Necesarul de oxigen e foarte mare”, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.