Caz uluitor în România. Retailerul german Lidl îi cere unui cetățean 8 milioane de euro drept despăgubiri în schimbul vânzării terenului unde a început să ridice un centru logistic. Potrivit autorităților, construcția perturbă un radar NATO, fapt pentru care lucrările au fost sistate. Detalii pe larg, în rândurile de mai jos.
Povestea începe în anul 2020, atunci când retailerul german și-a exprimat intenția de a construi un depozit logistic în județul Dolj, pentru a acoperi zona de sud a țării. Zis și făcut, pentru că Lidl a cumpărat în 2021 o suprafață de teren de 230.000 metri pătrați, pământ deținut de Valerică Pupăză și soția lui.
Cine este Valerică Pupăză? Ei bine, este primarul comunei situate la 11 kilometri sud-est de Craiova, Cârcea, și cel care s-a obligat prin contractul de vânzare-cumpărare că va obține și autorizația de construire, act ce a fost emis ulterior de Consiliul Județean Dolj.
Nu a durat foarte mult până când s-a pornit deja demararea lucrărilor. Așadar, în ianuarie 2022, Ministerul Apărării avea să dea peste o clădire imensă, de 20 de metri înălțime, ridicată în apropierea Unității Militare 01812-Cârcea, în raza de acțiune a radarului NATO.
Reprezentanți MApN nu au oferit în niciun moment avizul pentru ridicarea depozitului, astfel că au solicitat companiei germane să stopeze lucrările și au înștiințat Consiliul Județean Dolj că „autoritățile administrației locale județene au obligativitatea integrării în documentațiile de urbanism, în condițiile legii, a zonelor supuse servituților aeronautice”.
La data de 30 august 2023, Tribunalul Dolj a înregistrat dosarul 5201/63/2023 în care Lidl România i-a chemat în instanță pe Valerică Pupăză și pe soția acestuia, Mihaela Pupăză. De asemenea, sunt vizate și cele trei firme pe care cei doi le dețin împreună cu copiii.
Retailerul german a decis să ceară cele 8 milioane de euro pe care le-a plătit pentru teren. De asemenea, în același proces, compania a solicitat 10 milioane de euro Consiliului Județean Dolj, instituția care a emis autorizația de construire fără a avea acordul Ministerului Apărării.
În acest fel, Lidl încearcă astfel să recupereze banii investiți în noul depozit, lucrările fiind stopate de judecători la cererea MApN.
”Compania cere 90 de milioane de lei daune, adică 18 milioane de euro, banii pe care i-a cheltuit cu cumpărarea terenului de la Cârcea și cu lucrările pe care le-a făcut acolo până când Armata le-a cerut să oprească totul pentru că se află într-o zonă cu regim special”, au spus surse judiciare pentru Libertatea.
Radarul de la Cârcea face este parte a sistemului de apărare pentru zboruri de mică înălțime al scutului de la Deveselu.
”Nu am primit nicio înștiințare de la tribunal. Am auzit doar despre acest proces, dar nu știu nimic despre ce vrea Lidl de la familia mea.”, a spus Valerică Pupăză pentru sursa anterior citată.
Citește și: Cum a vrut Lidl să scape de judecătoarea care i-a respins înțelegerea cu MApN. Ce a făcut avocatul