22 sept. 2022 | 13:40

Lidl România, înțelegere cu MApN pentru mutarea unui radar NATO. Ce s-a întâmplat după este de necrezut

Diverse
Lidl România, înțelegere cu MApN pentru mutarea unui radar NATO. Ce s-a întâmplat după este de necrezut
Lidl România în conflict cu MApN

În România se poate orice, cu puțină voință, bani și ceva interese personale. O anchetă recentă a scos la iveală un scenariu halucinant. Nu numai că este ilegal, dar pune în pericol siguranța statului și a obiectivelor militare NATO de la Deveselu. Ancheta vorbește detaliat despre o afacere a unui primar din județul Dolj cu gigantul Lidl, dar și despre o înțelegere cu MApN pentru mutarea unui radar NATO. Ce s-a întâmplat după este de necrezut, la fel ca și decizia inițială de autorizare a construcției.

Lidl România în conflict cu MApN

Nu, titlul nu este greșit, și nu vă speriați, Lidl România nu a intrat în afaceri cu armament. Totul a plecat de la intenția gigantului german în 2020 de a construi un depozit logistic în județul Dolj. Ancheta publicată de cei de la Libertatea spune că Lidl avea nevoie de un asfel de centru, așa că au plecat în prospecție.

Conform datelor, Lidl România avea nevoe de un teren de  aproximativ 250.000 mp. În prospecțiile făcute s-a ajuns în comuna Cârcea. Aici, primarul, în persoana lui Valerică Pupăză, împreuna cu soția sa, care deține și o firmă, au deci să-i ajute. În primă fază, mai spune ancheta, cei doi au cumpărat teren de la locuitorii comunei pentru a avea întreaga supafață cerută de Lidl, pentru care gigantul a plătit 8 milioane de euro.

Ceea ce nu știau cei de la Lidl România, însă, era faptul că în comună se află o parte din echipamentele radar ale complexului miltar de la Deveselu, deținut de NATO. După achiziția terenului, primarul comunei dă autorizația de construcție, numai că din acest moment încep problemele.

Jurnaliștii Libertatea spun că probleme au început din momentul ridicării depozitului logistic în 2021, aflat foarte aproape de radarul NATO. Ca urmare a acestei situații, MApN cere în ianuarie 2022, în instanță, sistarea lucrărilor, motivând că „autoritățile administrației locale județene au obligativitatea integrării în documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului, în condițiile legii, a zonelor supuse servituțiilor aeronautice”.

Gigantul face o înțelegere cu MApN pentru mutarea unui radar NATO

Cererea MApN era justificată, având în vedere că depozitul avea o înășțime de 20 de metri. Cu alte cuvinte bloca activitatea echipamentului militar de la UM 01812 – Cârcea. MApN mai depune încă cerere de sistare a activității de construcție în martie 2022, spunând că:

„Având în vedere detaliile constructive ale centrului logistic LIDL (construcţie de mari dimensiuni, cu înălţimea prognozată de aproximativ 20 m) şi profilul terenului din zona respectivă, zona de descoperire (vizibilitate radio) va fi afectată în mod semnificativ pe direcţia SUD faţă de radar.”, se arată în răspunsul MApN pentru Libertatea.ro.

Deși fusese depusă acțiunea în instanță, mai spun Libertatea.ro, Lidl România și MApN cad de acord. Printr-un document semnat de ministrul Vasile Dîncu, se decide mutarea temporară a echipamentului radar.

Decizia, una halucinantă, este depusă sub forma unui document la actele depuse în instanță. Numai că pe 20 septembrie, Judecătoria Dolj anulează această înțelegere, decizia magistraților fiind de a se merge mai departe cu procesul dintre cele două părți:

„Soluția pe scurt: Respinge cererea părților de a se lua act de tranzacția depusă la termenul de judecată din data de 13.09.2022. Repune cauza pe rol pentru continuarea judecății.

Fixează termen de judecată la data de 18.10.2022. Dispune citarea părților. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței, azi 20.09.2022.”; se arată în decizia Tirbuanului Dolj.

În ideea de a soluționa acest scenariu halucinant s-a încercat să se vorbească, atât cu primarul Valerică Pupăză, cât și cu Vasile Dîncu, sau alți reprezentanți MApN. Se pare că nici unul, nici celălalt, nu au dat un răspuns concret pe această temă. În cele din urmă, rămâne judecata în fața magistraților, deși soluția este una cât se poate de vizibilă, dar suntem în România unde se poate orice.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Premieră în România, Samsung lansează unul dintre cele mai așteptate gadgeturi
EVZ.ro
Destinația care atrage milioane de vizitatori anual a impus o taxă pentru drumeții. Cât vor trebui să scoată turiștii din buzunar pentru un traseele superbe
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro