Cultivarea legumelor implică un element de mister, dar nu întotdeauna unul pozitiv, iar un exemplu ar fi dovleceii și motivul pentru care florile dovleceilor din solar cad în loc să producă dovlecei pe care să-i recoltăm și să-i mâncăm. În acest context, există anumiți pași necesari, conform legumicultorilor.
Majoritatea celor care sunt deja obișnuiți în a cultiva aceste legume, știu că în luna aprilie este cel mai bun moment pentru plantarea dovleceilor, dar și care este principalul motiv pentru care florile dovleceilor din solar cad.
Conform acestora, există trei explicații posibile și vă oferă indicii despre cum să faceți față uni astfel de situații. Experții spun că, dacă le verificați evoluția și observați că, în loc să se transforme în delicioase dovlecei de vară, florile zac pe jos lângă plante, un motiv ar fi că sunt flori masculine.
Tot ei spun că este normal având în vedere că sunt plante monoice, asta însemnând că fiecare plantă de dovlecel produce atât flori masculine, cât și feminine. Puteți distinge o floare masculină deoarece aceasta se formează pe o tulpină îngustă, este mai îngustă la bază decât floarea feminină și nu are un stigmat în centru.
De cealaltă parte, florile masculine eliberează polen pe care albinele și alți polenizatori îl transportă către stigmatul florii femele, iar după ce și-au îndeplinit datoria, cad de pe plantă.
Rețineți că, dacă le prindeți înainte de a cădea, sunt flori comestibile. Iar dacă mâncați doar florile masculine, lăsând câteva pentru polenizare, desigur, nu trebuie să sacrificați un fruct așa cum ați face dacă ați culege și mânca florile feminine.
Conform acelorași experți, pe lângă faptul că trebuie să știți câți dovlecei pot crește dintr-o plantă, mai sunt el puțin alte 2 motive pentru o astfel de situație, prima fiind polenizarea slabă care este, de departe, cea mai frecventă cauză pentru care florile feminine cad fără a produce fructe.
Dovlecelul este o plantă pragmatică, iar dacă simt că polenizarea nu este adecvată pentru ca florile să producă fructe mature, își lasă florile să cadă și înfloresc din nou pentru a mai încerca o dată, când condițiile sunt mai favorabile, mai explică legumicultorii.
Cel de-al treilea motiv pentru care florile dovleceilor din solar cad ar fi dăunătorii, în acest caz fiind vorba despre viermi tăietori, despre care specialiștii spun că sunt cea mai puțin probabilă explicație pentru căderea florilor, dar care fac ravagii, și este important ca în această situație să știi cu ce să uzi dovleceii vara pentru a scăpa de dăunători și de a nu avea florile căzute.
Viermii adulți nu vor reprezenta o amenințare pentru recoltă., dar produc larve cunoscute sub numele de viermi tăietori care pot mesteca direct prin tulpinile plantelor, iar aceste dăunători fac pagubelecele mai multe pe timpul nopții. Ele taie tulpinile și le pot viza chiar și pe cele cu flori care cresc în vârf.
În același context, experții spun că încurajarea polenizatorilor este un exemplu viu al unui proces în care toți câștigă, și prin care se poate stopa căderea florilor, în ciuda apariției acestor dăunători.
O concluzie ar fi să vă supravegheați răsadurile tinere și notați când încep să înflorească, astfel încât să vă puteți da seama dacă pierdeți doar florile sau și tulpinile viței de vie sau ale arbuștilor, ceea ce ar putea indica o infestare cu viermi tăietori.