02 dec. 2021 | 12:58

Motivul pentru care femeile plâng mai des decât bărbații. Descoperirea care clarifică tot

Social
Motivul pentru care femeile plâng mai des decât bărbații. Descoperirea care clarifică tot
Cercetătorul Ad Vingerhoets știe de ce plâng femeile mai mult ca bărbații

Majoritatea dintre noi, mai ales în momente mai sensibile, plângem. Dar, conform unui studiu, femeile plâng mai des. Fie că e vorba de o domnișoară de onoare la nunta celei mai bune prietene, fie atunci când ved un film, femeile plâng mai mult ca bărbații. Cercetătorul Ad Vingerhoets a dat o explicație mai simplă, dar și mai ciudată, când vine vorba de femeile care plâng mai mult ca bărbații. Dar fie vorba între noi, și bărbații plâng câteodată, vorba cântecului.

Ad Vingerhoets știe de ce plâng femeile mai mult ca bărbații

Ad Vingerhoets este un psiholog clinician care se ocupă de stres și emoții. A petrecut mai mult de 20 de ani studiind când și de ce plângem. A cercetat și modul în care studiul plânsului ne poate ajuta să obținem o mai bună înțelegere a naturii umane.

Una din explicațiile date de Ad Vingerhoets, este că femeile au canale lacrimale foarte puțin adânci, care se umplu și se revarsă mai repede. Acesta pare să fie cazul majorității femeilor în comparație cu bărbații. Poate că acest lucru, plus unele schimbări hormonale relevante care au loc în jurul pubertății, face parte dintr-o explicație fiziologică a motivului pentru care bărbații tind să plângă mai rar decât femeile.

Ad Vingerhoets, autorul cărții „Unravelling the Mysteries of Tears”, este unul dintre puținii cercetători care studiază în prezent lacrimile emoționale. Este vorba de cele declanșate de sentimente și nu de ceapă sau de alte substanțe iritante. Munca sa sugerează că stereotipul conform căruia femeile plâng mai mult este adevărat.

„Femeile plâng de 30 până la 64 de ori pe an. Bărbații plâng doar de 6 până la 17 ori pe an. Sau, cel puțin, ei spun că o fac. O mare parte din aceste cercetări se bazează pe auto-raportări.

Asta înseamnă că bărbații ar putea să subestimeze cât de mult plâng.”, spune Ad Vingerhoets, autorul cărții.

Femeile plâng aproape șase minute

Dar estimarea lui Ad Vingerhoets este în concordanță cu cercetările anterioare efectuate de alții, deși și acestea au fost de asemenea auto-raportate. Vingerhoets a studiat  durata medie a unui episod de plâns.

A intervievat peste 5.000 de tineri adulți din mai multe țări. Cercetătorul a constatat că femeile plâng în medie șase minute la un moment dat. Bărbații, pe de altă parte, spun că plâng în medie două-trei minute.

„Putem intui că bărbații plâng mai rar decât femeile din cauza condiționării sociale. La urma urmei, plânsul nu prea se potrivește cu imaginea noastră de bărbăție stereotipică.

Aceasta este, fără îndoială, o explicație parțială a motivului pentru care bărbații sunt mai predispuși să își rețină lacrimile. Dar este posibil ca bărbații să fie, de asemenea, biologic construiți pentru a vărsa mai puține lacrimi.”, sugerează Ad Vingerhoets.

Cercetătorii au măsurat lungimea și adâncimea canalelor lacrimale

Există mai multe studii de-a lungul anilor care au arătat că bărbații au canale lacrimale mai mari în ochi. Cercetările spun că este mai puțin probabil ca lacrimile să se umple până la punctul de a se vărsa peste pleoapă pe obraz.

Există, de asemenea, o lucrare din anii 1960. Un medic de la Universitatea din Michigan relatează cum a folosit cranii de bărbați și femei pentru a măsura lungimea și adâncimea canalelor lacrimale. Astfel s-a constatat că cele ale femeilor erau mai scurte și mai puțin adânci.

Hormonii pot oferi și ei o explicație, inclusiv testosteronul, care, crede Vingerhoets, inhibă plânsul. Pacienții masculi cu cancer de prostată, de exemplu, tind să devină mai emotivi atunci când sunt tratați cu medicamente care le scad nivelul de testosteron. Dar nu este vorba doar de testosteron.

Ad Vingerhoets face legătura între hormoni și emoție

În anii 1980, biochimistul William H. Frey și echipa sa au analizat compoziția chimică a lacrimilor emoționale. Le-au comparat cu lacrimile provocate de substanțe iritante. Ei au descoperit, printre altele, că lacrimile emoționale tind să conțină prolactină. Acesta este un hormon produs de glanda pituitară care este asociat cu emoțiile.

Ad Vingerhoets a studiat o lucrare din 2012 a unei echipe de oameni de știință nigerieni despre care a spus că ar putea ajuta la stabilirea unei legături între acest lucru și diferența de gen în ceea ce privește plânsul.

„Femeile adulte au niveluri serice de prolactină cu aproape șaizeci de procente peste media bărbaților. Această diferență poate ajuta la explicarea motivului pentru care femeile în ansamblu plâng mai frecvent.

Înainte de pubertate, nivelurile serice de prolactină sunt aceleași la ambele sexe. Sstudiile au constatat că nivelul de plâns al băieților și al fetelor este mult mai asemănător înainte de pubertate.”, scrie Ad Vingerhoets în cartea sa.

Lauren Bylsma, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh, care a studiat plânsul împreună cu Vingerhoets, a declarat că această diferență în ceea ce privește nivelul de prolactină „poate ajuta la explicarea acestor diferențe în ceea ce privește plânsul. În același timp, ajută și la descoperirea altor diferențe în ceea ce privește expresia emoțională și vulnerabilitatea la depresie între bărbați și femei”.

PlaySport
Cum arată românca superbă din Pașcani însărcinată cu unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din lume
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EVZ.ro
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi majorările anuale
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Capital.ro
Categoria de români care primește mii de euro de la stat prin programul "Prima Conectare 2024"
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
AJUTOARE pentru români. Lista completă a celor care beneficiază
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro