30 iul. 2020 | 11:33

Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul tău atunci când dormi. Reacțiile la care nu te așteptai

Sănătate
Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul tău atunci când dormi. Reacțiile la care nu te așteptai
Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul tău atunci când dormi. Reacțiile la care nu te așteptai

Oamenii de știință, până de curând, credeau că oamenii erau inactivi fizic și psihic în timpul somnului. Dar acum știu că nu este cazul. Pe tot parcursul nopții, corpul și creierul dvs. desfășoară o muncă destul de importantă pentru sănătatea dvs. Există două tipuri principale de somn în care circulăm și ieșim atunci când ne odihnim, REM (mișcare rapidă a ochilor) și somn non-REM.

Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul tău atunci când dormi

Începeți noaptea în somn non-REM și vă petreceți cea mai mare parte a timpului de odihnă acolo. Acesta începe ușor, în etapa „N1” și trece la stadiul adânc de „N3”. În timpul acestei evoluții, creierul tău devine mai puțin sensibil la lumea exterioară și devine mai greu să te trezești. Gândurile și cele mai multe funcții ale corpului încetinesc. Petreceți aproximativ jumătate de noapte normală în faza „N2”, când oamenii de știință cred că depănați amintiri pe termen lung. Acest proces este deosebit de important pentru crearea de amintiri pe termen lung, deoarece creierul tău consolidează toate informațiile colectate în timpul zilei și le arhivează pentru a fi utilizate ulterior.

Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul tău atunci când dormi. Reacțiile la care nu te așteptai

Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul tău atunci când dormi. Reacțiile la care nu te așteptai

Etapa REM și-a luat numele din cauza modului în care ochii se mișcă înainte și înapoi în spatele pleoapelor. ”Mișcarea rapidă a ochilor, sau somnul REM, este faza somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise. Pe timpul acestei faze a somnului ochii se mișcă repede și activitatea neuronilor creierului este asemănătoare cu cea a stării de veghe pentru care se mai numește și somn paradoxal.”, ar fi definiția completă a acestui proces.

Cu alte cuvinte, în această etapă visezi cel mai mul. Pulsul, temperatura corpului, respirația și tensiunea arterială cresc până la nivelurile de zi. Sistemul tău nervos simpatic, care ajută cu răspunsuri automate precum „luptă sau zbor”, devine foarte activ. Și totuși, corpul tău rămâne aproape complet nemișcat. Când dormim și dormim bine, ne simțim mai bine fizic și mental, și performăm mai bine în timpul zilei.

Reacțiile la care nu te așteptai din timpul somnului

În timpul perioadei de somn corpul uman are anumite reacții, necontrolate, unele dintre ele fiziologice, iar altele de mișcare. În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre aceste reacții.

1.Hormonii îți inundă corpul
Există o serie de hormoni diferiți eliberați în timpul somnului, toate cu scopuri diferite. Melatonina, eliberată de glanda pineală, vă controlează modelele de somn. Nivelurile cresc pe timp de noapte, făcându-vă să vă simțiți somnolent. În timp ce dormi, glanda pituitară eliberează hormonul de creștere, care îți ajută corpul să crească și să se repare.

2. Sistemul tău nervos simpatic se răcește
În timpul somnului, sistemul dvs. nervos simpatic, care vă controlează lupta sau răspunsul la zbor, are șansa de a vă relaxa. Studiile au arătat că atunci când suntem lipsiți de somn, activitatea sistemului simpatic nervos crește, ceea ce este reflectat și de o creștere a tensiunii arteriale. Oamenii de știință care studiază boala coronariană investighează dacă există o relație între durata scăzută a somnului și riscul crescut de boli de inimă.

3. Nivelurile de cortizol mai mici
Nivelurile de cortizol, adesea numit hormon de stres, scad în primele ore de somn înainte de a crește până la maxim, la scurt timp după ce te trezești. Acest lucru te face să te simți periculos când te trezești și îți pornești pofta de mâncare.

Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul tău atunci când dormi. Reacțiile la care nu te așteptai

Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul tău atunci când dormi. Reacțiile la care nu te așteptai

4.Mușchii tăi paralizează
În timp ce adormi, parcurgi perioade de somn de mișcare non-rapidă (NREM) și somn de mișcare rapidă a ochilor (REM). În timpul somnului REM, avem cele mai vii vise. În această etapă, mușchii sunt temporar paralizați, ceea ce înseamnă că nu te poți mișca. Unii oameni de știință cred că acest lucru ar putea fi astfel încât să nu-ți îndeplinești fizic visele.

5. Hormonul anti-diuretic (ADH) vă ajută să nu faceți pipi
V-ați întrebat vreodată de ce trebuie să mergeți la toaletă să faceți pipi la fiecare două ore în timpul zilei, dar puteți dormi 8 în întregime fără să vă îndreptați către toaletă? Mulțumim ADH, un hormon anti-diuretic eliberat de creier în ritmul circadian care oprește nevoia de a urina atât de des peste noapte.

6. Sistemul dumneavoastră imunitar eliberează citokine împotriva inflamației
În timp ce dormi, sistemul tău imunitar eliberează un tip de proteine ​​mici numite citokine. Dacă sunteți bolnav sau rănit, aceste citokine vă ajută corpul să lupte împotriva inflamației, infecției și traumelor. Fără suficient somn, s-ar putea ca sistemul dumneavoastră imunitar să nu poată funcționa la maxim.

Corpul tău lucrează foarte mult în timp ce dormi. Un somn bun este vital pentru sănătatea dvs. fizică și psihică, așa că dacă aveți probleme să dormiți, să nu vă simțiți odihnit când vă treziți sau să vă simțiți obosiți în timpul zilei, discutați cu medicul despre ce puteți face pentru a vă îmbunătăți somnul sau dacă există o problemă de sănătate de bază sau o tulburare de somn care cauzează lipsa de somn.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE. S-a AFLAT TOTUL despre CANDIDATURA lui Crin Antonescu
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro