Cu toții știm că cea mai mare concentrație de poluare din România este, întotdeauna, raportată în București și în împrejurimile orașului. Acum, senzorii și măsurătorile oficiale ale nivelului de poluare al aerului din Capitală indică o calitate mai bună a aerului, în comparație cu informațiile strânse în urmă cu doar câteva luni de zile. Aerul din București este de 10 ori mai curat decât în primăvară. Află în rândurile următoare ce a condus la un astfel de fenomen.
Bucureștiul și zonele din apropierea Capitalei sunt cunoscute ca fiind cele mai poluate din întreaga țară. În regiunile cu pricina au loc arderi ilegale de mase plastice, deșeuri, cauciuri, toate acestea sporind calitatea proastă a aerului, potrivit fostului comisar al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.
Locuitorii din București se confruntă și cu o poluare întreținută de surse de încălzire rezidențială, centrale pe apartament și cea care folosește combustibili solizi: lemn, plastic.
Dincolo de toate aceste aspecte, trebuie precizat că starea aerului este foarte importantă pentru nivelul de poluare înregistrat în regiune de către autorități. Dacă aerul stagnează, ceea ce se întâmplă în perioada sezonului rece, atunci poluarea crește de la o zi la alta. Lucrurile stau, însă, diferit în lunile de vară.
Potrivit informațiilor înregistrate de către aparatele de măsurare a calității aerului, în ultimele trei luni de zile, aerul în București a fost mai curat decât în primăvara anului curent. În sezonul estival, Capitala a fost de zece ori mai puțin poluată decât în primăvară. Iar acest fenomen are legătură și cu litoralul și destinațiile alese de români pentru vacanță.
Traficul rutier contribuie în procent de 60% la poluarea aerului din București, potrivit unui raport emis la cererea Fundației Comunitare București în luna aprilie, potrivit Europa Liberă. Și cum Capitala este recunoscută pentru traficul îngreunat, trebuie să recunoaștem că de când românii au început să plece în vacanță, pe străzi au circulat mai puține mașini. Prin urmare, s-a înregistrat mai puțină poluare.
Majoritatea conaționalilor au decis, în sezonul estival curent, să își petreacă vacanțele pe litoral. Astfel, marile orașe din țară au fost mai puțin aglomerate. Activitatea din multe regiuni a fost redusă, inclusiv transportul în comun a fost ușurat. Prin urmare, aerul a fost la rândul său mai puțin poluat.
Citește și: Cum poți verifica online rapid și ușor nivelul de poluare din București
Zona care a înregistrat în ultimele trei luni de zile cel mai curat aer din București este Parcul Izvorul Rece. Situat în apropierea Centrului Vechi al Capitalei, acesta a prezentat 5 micrograme de particule de suspensie în aer/mc. Asta în condițiile în care limita maximă este de 30 de micrograme de particule de suspensie în aer/mc.