05 aug. 2021 | 11:20

Motivul absolut banal pentru care ți se ridică plăcuțele de înmatriculare în Grecia. Ce nu trebuie să faci niciodată la eleni

Diverse
Motivul absolut banal pentru care ți se ridică plăcuțele de înmatriculare în Grecia. Ce nu trebuie să faci niciodată la eleni
Greșeli pentru care poți rămâne fără plăcuțele de înmatriculare

Binecuvântată cu ruine antice, sate albite și insule idilice înconjurate de mări încălzite, de turcoaz. Cam așa este Grecia și trebuie într-adevăr văzută ca să crezi. Dar dacă intenționați să faceți o călătorie cu mașina în Grecia, este esențial să fiți pe deplin pregătiți din timp. Codul Rutier de aici este recunoscut ca fiind cel mai dur din Europa și poți rămâne pieton pentru diferite greșeli în trafic, unele dintre ele chiar banale.

Codul Rutier din Grecia și ce trebuie să faci ca turist

Pentru a vă face călătoria pe continent cât mai sigură și fără efort, este recomandat să ciiți Codul Rutier grecesc, sau să consultați diferitele ghiduri existente pe internet. Este bine să știți tot ceea ce trebuie să știți înainte de plecare, de la documentele necesare până la regulile de pe drumurile din Grecia.

În primul rând vizitatorii trebuie să aibă vârsta de 18 ani sau peste și să dețină un permis de conducere complet și valabil pentru a conduce în mod legal în Grecia.

Conducătorii de motociclete de până la 125cc trebuie să aibă vârsta de 18 ani sau mai mult. Mtociclistii, care dețin motociclete care nu depășesc 50cc, trebuie să aibă vârsta de 16 ani sau mai mult.

Permisele de conducere eliberate în țările UE și SEE sunt acceptate pe teritoriul Greciei. Când vine vorba de permisele internaționale de conducere, acestea sunt recunoscute, dar nu sunt necesare, spune Codul Rutier din Grecia.

Greșeli pentru care poți rămâne fără plăcuțele de înmatriculare

Așa cum spunea, Codul Rutier din Grecia este cel mai dur din Europa. Pentru banale greșeli în trafic polițiștii greci îți pot ridica plăcuțele de înmatriculare, și chiar poți ajunge în arestul poliției.

Sunt cel puțin 13 infracțiuni în trafic, stipulate în Codul Rutier din Grecia, pentru care poți rămâne pieton. Polițiștii rutieri eleni îți vor confisca plăcuțele de înmatriculare, permisul auto și te vor sancționa cu cele mai mari amenzi din UE, pentru următoarele infracțiuni:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.
  • Deținerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune
  • Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap
  • Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie”
  • Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti
  • Efectuarea de manevre periculoase
  • Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident

Depășirea vitezei legale pe autostradă te lasă fără permis

În Grecia, pe autostrăzi viteza legală admisă este de 130 de kilometri pe oră. În cazul în care simți nevoia să apeși pedala de accelerație, ai grijă la viteză.

Dacă depășești cei 130 de kilometri pe oră, cu cel puțin 30, riști amendă și să rămâi fără permisul de conducere și plăcuțele de înmatriculare.

În cazul în care ai fost pe una din celebrele insule, la vreo petrecere, și decizi să consumi alcool, asigură-te că ai bani de un Uber. Dacă pleci la drum, sub influența alcoolului, riști închisoarea între 10 și 90 de zile, și plata unei amenzi între 200 și 1.200 de euro, în funcție de gradul alcolemiei.

Concluzie

Este de bun simț să cunoști legislația țării în care vrei să ajungi, cel puțin ca turist. Și cum Grecia este destinația multor români, este de preferat să nu încălcați legislația în vigoare, altfel riscați să vă distrugeți un sejur de vis.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Schimbare pentru cei cu permis Categoria B. Pot conduce noi vehicule
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! SONDAJ CURS
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro