Calendarul ortodox prăznuiește în luna iunie multe sărbători importante pentru creștin-ortodocși. Pe 7 iunie este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, iar pe 8 iunie este Lunea Sfântului Duh. În ambele zile sunt celebrate Rusaliile. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sau Sânzienele, este 24 iunie, iar pe 29 iunie sunt prăznuiţi apostolii Petru şi Pavel. Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel este precedată de postul sfinţilor apostoli, care începe pe 15 iunie.
În plus, prăznuim și Sâmbăta morţilor sau Moșii de vară, care are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor. Credincioşii obişnuiesc să dea de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Mâncarea care urmează să fie împărţită se pune în vase de lut, de lemn sau de porţelan, împodobite cu flori,iar cănile, ale căror toarte trebuie să fie împodobite cu flori şi cireşe.
De Moşi, mormintele trebuie curăţate şi împodobite cu frunze de nuc şi flori de tei, sfinţite în biserică. Frunze de nuc şi flori de tei sfinţite pot fi luate şi acasă şi puse la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală. După ce preotul sfinţeşte bucatele la biserică, merge pe la fiecare mormânt, sfinţindu-l şi pe acesta.
Potrivit credinţei populare, la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găseşte bucatele primite de pomană până la Rusalii. Cine nu găseşte pomană se retrage trist în mormânt ţinând în braţe crengi cu flori de tei.
În Sâmbăta morţilor nu este bine ca femeile să muncească, existând credinţa că, dacă vor munci, le vor amorţi mâinile şi nu vor mai avea spor la muncă. De asemenea, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă în această zi, existând credinţa că acei colaci pe care i-a dat de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi.
Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Hristos. Rusaliile se celebrează în fiecare an la 50 de zile după Paşte. Există credinţa că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, şi se va îmbolnăvi de boala cunoscută sub denumirea populară de “luat din Rusalii”.
Credincioşii duc la biserică, în ziua de Rusalii, crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se împodobesc mormintele, dar şi casele și icoanele, deoarece se zice că au puterea de a alunga spiritele rele. În anumite zone ale ţării, oamenii obișnuiesc să poarte cu ei leuştean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de Iele.
În cele două zile de Rusalii, nu este bine să munceşti deloc, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi, deoarece nu le cinsteşti ziua. De asemenea, nu se intră în vie, nu se merge prin locuri pustii, pe lângă păduri sau pe lângă fântâni pentru a evita pericolul de a întâlni spirite rele.
Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sau Sânzieneșe este pe 24 iunie. Sânzienele sunt femei frumoase cu puteri magice, ce umblă prin pădurile prin care nu calcă picior de om. În această zi, oamenii nu trebuie să lucreze, ci să le cinstească așa cum se cuvine, pentru a fi răsplătiți cu roade îmbelșugate, copii frumoși și sănătoși şi sănătate.
Există credinţa că ierburile culese în noaptea de Sânziene au puteri tămăduitoare. Tinerele de la sate merg în ziua de Sânziene să culeagă sânziene de pe câmp, pe care apoi le împletesc în coroniţe. Aceste cununi sunt agățate în poartă sau așezate în casă și prin ogradă, având rol protector şi aduncând noroc în respectiva gospodărie.
Ca la aproape orice sărbătoare, şi de sărbătoarea Sânzienelor exista tradiţia aflării ursitului. Pentru aflarea celui sortit, în noaptea de Sânziene, fetele își pun sub pernă câteva din florile culese. Tinerele care şi-au făcut coroniţe din flori de Sânziene le pot arunca peste acoperișul casei. Dacă acea cunună rămâne atârnată sus, se spune că tânăra se va căsători în curând.
Dacă nu se respectă ziua Sânzienelor, acestea se vor transforma în Iele neiertătoare, reprezentând spirite malefice. Nu este bine să faci baie în ziua de Rusalii, căci se vor spăla de fapt spiritele rele. Pe de altă parte, dacă cei îndrăgostiți se vor scălda împreună, în râu sau în mare, dragostea lor va dura toată viaţa.
Ziua sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este cea în care cerurile se deschid, iar Sfântul Petru poate fi văzut stand de-a dreapta Tatălui Ceresc. Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de vară. Sânpetru de vară indică și miezul verii agrare sau perioada secerișului. Sfântul Petru este cunoscut ca patronul agriculturii. În această zi, este bine ca gospodarii să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.
1 iunie Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful
2 iunie (†) Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
3 iunie Sfinţii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie şi Claudie (Dezlegare la peşte)
4 iunie (†) Sfinţii Zotic, Atal, Camasis şi Filip de la Niculitel
5 iunie Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului (Dezlegare la peşte)
6 iunie Sâmbăta morţilor – Moşii de vară; Sfântul Ilarion cel Nou
7 iunie (†) Pogorarea Duhului Sfânt – Rusaliile; Sfântul Teodot, episcopul Ancirei
8 iunie (†) Lunea Sfântului Duh; Aducerea moaştelor Sfântului Teodor Stratilat
9 iunie Sfântul Chiril al Alexandriei
10 iunie Sfântul Mucenic Timotei, episcopul Prusei Harţi
11 iunie Sfântul Apostol Vartolomeu; Sfântul Luca al Crimeii
12 iunie Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare (Harţi)
13 iunie Sfânta Muceniţă Achilina
14 iunie Lăsatul secului pentru Postul Sfinţilor Ap. Petru si Pavel; Sfântul Proroc Elisei
15 iunie Începutul Postului Sfinţilor Petru şi Pavel; Sfântul Proroc Amos (Post)
16 iunie Sfântul Tihon (Dezlegare la ulei şi vin)
17 iunie Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail (Post)
18 iunie Sfinţii Mucenici Leontie, Ipatie şi Teodul (Dezlegare la ulei şi vin)
19 iunie Sfântul Apostol Iuda (Post)
20 iunie Sfântul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor (Dezlegare la peşte)
21 iunie Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia
22 iunie (†) Sfântul Grigorie Dascalul, Sfântul Mucenic Eusebie (Dezlegare la peşte)
23 iunie Sfânta Muceniţă Agripina (Dezlegare la ulei şi vin)
24 iunie (†) Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Dezlegare la peşte)
25 iunie Sfânta Muceniţă Fevronia (Dezlegare la ulei şi vin)
26 iunie Sfântul Cuvios David din Tesalonic (Post)
27 iunie Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini (Dezlegare la peşte)
28 iunie Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan
29 iunie (†) Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
30 (†) Soborul celor 12 Apostoli; Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ