Pe 27 aprilie, cu o zi înainte de Duminica Floriilor, sărbătorim Sâmbăta lui Lazăr, adică Moșii de Florii 2024. În această zi se păstrează tradițiile, iar cea mai importantă este să dai de pomană pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă. Este ultima sâmbătă în care se mai poate face pomenirea celor adormiți înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
În această zi, creștinii merg la biserică de dimineață pentru a duce pachetele cu alimente de post spre a fi sfințite și apoi oferite de pomană celor mai puțin norocos.
Pentru că suntem încă în postul Paștelui, se oferă de pomană alimente de post: fructe, colaci, colivă, sarmale de post, prăjituri. Se pot da de pomană căni, farfurii, haine sau diferite obiecte.
Pomenirea morților este un obicei foarte important în tradițiile românești. Semnificația aceste zile este legată de Învierea lui Lazăr, de aceea se mai numește Sâmbăta lui Lazăr.
Vezi și: Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii. Ce e bine să dai de pomană pe 8 aprilie 2023
Înainte de intrarea în Ierusalim, Iisus face o minune: își învie prietenul, Lazăr din Betania, care era mort de patru zile și îngropat.
Legătura dintre aceste evenimente și pomenirea morților este că Dumnezeu va ierta păcatele celor adormiți și îi va învia la viața veșnică, așa cum l-a înviat pe Lazăr.
Această zi este una de pomenire generală a morților, așa că în Sâmbăta Floriilor se face Sfânta Liturghie și parastase.
De Sâmbăta lui Lazăr se împart colaci, plăcinte, dar tot ce împarți trebuie să fie de post. După ce bucatele au fost sfințite și împărțite, oamenii merg la mormintele celor decedați pentru a aprinde lumânări și a se ruga pentru ei.
Adesea, oamenii aduc crenguțe de salcie, considerate simboluri ale renașterii.
Credincioșilor le este strict interzis să lucreze la înălțime, pentru că legenda spune că Lazăr a murit căzând dintr-un copac.
Vezi și: Catolicii mănâncă miel și ciocnesc ouă de Paște? Ce tradiții respectă, de fapt
Așadar, pe lângă faptul că munca de orice natură este interzisă în această zi, munca la înălțime sau orice lucru periculos trebuie amânat.
Totodată, în această zi nu se plantează pomi fructiferi sau legume în grădină, pentru că se crede că vor face doar flori și nu vor rodi.
Femeile nu au voie să toarcă, pentru ca morții care așteaptă la Poarta Raiului să nu revină pe pământ.
În schimb, gospodinele fac plăcinte cu mere și le dau de pomană vecinilor, rudelor și celor nevoiași.
Vezi și: De ce este bine să mănânci pește de Florii. Ce se întâmplă dacă nu respecți această tradiție
În multe tone, fetițele se îmbracă cu rochii și se împodobesc cu flori de primăvară.