07 apr. 2023 | 11:51

De ce este bine să mănânci pește de Florii. Ce se întâmplă dacă nu respecți această tradiție

Diverse
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Ce se întâmplă dacă nu respecți această tradiție
De ce este bine să mănânci pește de Florii

Creștii ortodocși prăznuiesc duminică, pe 9 aprilie, Floriile. Această sărbătoare cu cruce roșie reprezintă intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, însă în ziua respectivă sunt sărbătorite și persoanele care poartă nume de flori. Pe 9 aprilie, românii respectă mai multe obiceiuri, printre care și acela de a consuma pește. În materialul următor, vă prezentăm de ce este bine să mănânci pește de Florii!

În ziua de Florii, românii consumă preparate din pește

De Florii, tradiția spune că trebuie să consumi pește. Evident, pentru toți cei care au ținut postul Paștelui sau nu, fiindcă pe 9 aprilie este dezlegare la pește. Acest lucru se practică de secole bune, pentru că se spune că Iisus Hristos ar fi cerut să mănânce pește, drept pentru care Biserica Ortodoxă dă dezlegare acestui aliment în ziua de Florii.

De ce este bine să mănânci pește de Florii? Ce spune tradiția, de fapt

În credința populară se spune că cine consumă preparate din pește vor avea puteri tămăduitoare, se vor lecui de orice boală și vor avea noroc tot anul. În această zi, se pregătesc doar preparate din pește, fără mâncăruri cu carne, lapte sau ouă.

De asemenea, toate familiile care vor așeza pe masă preparate pe bază de pește vor avea armonie, pace și înțelegere în casă pe tot parcursul anului. În schimb, cei care nu vor mânca pește de Florii și nu cinstesc cum trebuie această sărbătoare se vor umple de pistrui.

Pentru că mai sunt doar câteva zile până la Duminica Floriilor, mai jos vă prezentăm două rețete mânăstirești cu pește, care se prepară rapid și ușor. Cu siguranță vă veți impresiona invitații de la masa de Florii.

Pește în sos de roșii ca la mănăstire

Ingrediente:

  • 3 căței usturoi
  • ulei de măsline
  • 2 conserve de roșii tocate
  • 1 pahar de vin roșu
  • 2 linguri capere
  • 1 mână de măsline
  • 8 fileuri de pește alb fără piele.

Mod de preparare:

Prima dată se curăță usturoiul și se prăiește puțin în ulei de măsline, după care să adaugi roșiile și paharul de vin, lăsând totul la fiert pentru 20 de minute.

Apoi se adaugă măslinele și caperele, iar când sosul este fiert, se pune într-o tavă cu pereții înalți, se adaugă peștele și se bagă la cuptor pentru alte 20 de minute, la 160 de grade. La final, se adaugă puțină zeamă de lămâie și este gata de servit.

Ciorbă de pește

Ingrediente:

  • 2 kg pește
  • 2 kg de cartofi
  • o jumătate de kilogram de morcovi
  • 3 țeline
  • borș
  • sare
  • piper.

Ciorba de pește este printre preferata românilor de Florii, mai ales că nu se prepară greu. Așadar, se pună apă la fiert într-o oală, după care trebuie să cureți, să speli și să tai toate legumele, dar morcovii ar fi bine să fie dați pe răzătoare.

ciorba de pește

Apoi se adaugă toate în oală și se lasă la fiert. Între timp se curăță și se taie peștele. Când legumele au fiert pe jumătate, se adaugă și peștele în aceeași oală și se lasă totul la foc mic. Înainte de a lua oala de pe foc, se adaugă sarea, piperul, borșul și verdeața. Poftă bună!

Secrete pentru a prepara o ciorbă de pește delicioasă

  • se folosesc cât mai multe specii de pește. La ciorba de pește, pescarii din Deltă folosesc minimum cinci tipuri de pește gras și mai slab.
  • este recomandat să folosiți doar pește din râuri, deoarece cel de crescătorie nu mai are același gust.
  • se folosește doar pește proaspăt.
  • apa de Dunăre este un mit.
  • nu se numește niciodată ”borș de pește” deoarece această ciorbă este acrită cu oțet, nu cu borș din tărâțe.
  • oamenii din Delta Dunării nu servesc niciodată ciorba de pește cu carne în ea. Peștele se mănâncă separat cu mujdei.

Citește și: Păcatul pe care oamenii îl fac în Postul Paștelui. Mulți români nici nu își dau seama

Parteneri
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi plătit sume impresionante pentru influenceri
Redactia.ro
Județele din România unde Călin Georgescu a ieșit pe locul 1 la alegerile prezidențiale 2024
Click.ro
Alegeri parlamentare 2024: Listele cu toți candidați înscriși, din fiecare județ, în cursa pentru Senat și Camera Deputaților
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Bianca Drăgușanu, mesaj cu subînțeles pentru Gabi Bădălau. Ce i-a transmis
EVZ.ro
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews
Călin Georgescu, declarații halucinante. Cum s-a întâlnit cu o altă specie și ce spune despre lună și piramide
Capital.ro
Cum arată apartamentul în care locuiește Maurice Munteanu. Canapeaua din living costă 8.000 de euro, iar masa e 4.000 de euro. Cât a costat locuința plină de stil
Avantaje
DOLIU în ROMÂNIA! A MURIT FOSTUL PREȘEDINTE...
Mediaflux
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Shtiu.ro