Monica Pop, semnal de alarmă pentru români. Ce medicamente ne pot orbi, atenție!
Medicul Monica Pop trage un semnal de alarmă cu privire la anumite medicamente care pot face mai mult rău decât bine, dacă nu sunt luate conform prescripțiilor date de doctori. Unele dintre acestea pot duce chiar și la orbire.
Atenționare pentru toți românii
Tot mai mulți oameni apelează la consumul medicamentelor după ureche. Acest lucru, spun specialiștii poate dăuna extrem de grav sanătății și în unele cazuri poate duce chiar și la orbire. Și nu este vorba doar de antibioticele, despre care toată lumea știe că se eliberează doar pe baza de prescripție, ci si despre banalele medicamente care se găsesc în farmacia proprie a oricărei locuințe.
Un exemplu concret a faptului că medicamentele nu trebuie luate după ureche este cazul unui bărbat din județul Botoșani, infectat cu coronavirus. Acesta a decedat după o supradoză de paracetamol. Bărbatul s-a tratat singur acasă. Însă, consumul excesiv de paracetamol i-a afectat ficatul. Cu toate că a ajuns la spital, în stare critică fiind, în mai puțin de 24 de ore inima sa a cedat din cauza insuficienței de organe. Doctorii nu au mai putut face, din păcate, nimic în privința bărbatului.
Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra faptului că inclusiv aceste medicamente considerate banale de multă lume, trebuie consumate cu moderație si conform prescripției medicale. Cantitatea maximă admisă de paracetamol în 24 de ore este de 4.000 de miligrame. Bărbatul luase, timp de mai multe zile, 6.000 de miligrame, lucru care i-a cauzat moartea.
Monica Pop, semnal de alarmă
Mai multe categorii de medicamente prezintă riscuri de efecte adverse, printre acestea inclusiv contracepționalele care au un risc crescut pentru vedere, dupa cum spune doctorul Monica Pop.
”Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, a avertizat oftalmologul Monica Pop.
Alte medicamente care cresc presiunea intraoculară sunt cele de tip Viagra, antidepresivele și somniferele, cele care tratează ulcerul și toate medicamentele ce provoacă uscăciunea gurii.
”Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom. Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă. Nu luaseră niciun medicament, nu sufereau de nicio boală. Toți mâncaseră un anumit tip de halva cu beladonă”, a mai spus medicul Monica Pop, la Antena 3.