În urmă cu ceva vreme autoritățile române anunțau achiziția unui număr considerabil de doze de vaccin. Cum rata vaccinării a scăzut dramatic, întrebarea ce se va face cu aceste doze pare pertinentă. Deși s-au speculat mai multe idei, Monica Pop a încercat să facă lumină în acest caz. Recent medicul a vorbit despre dozele achiziționate de stat și de ce s-ar putea întâmpla cu ele pe viitor.
Nu cu multă vreme în urmă, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunța achiziția a 120 de milioane de doze de vaccin. Problema acum este că rata vaccinării a scăzut dramatic.
Dozele își vor pierde termenele de valabilitate și nu vor mai putea fi utilizate. Agenția de presă Reuters scria în 29 iulie, despre un acord între România și Danemarca. Acordul era făcut cu privire la vânzarea unui milion de doze de vaccin. Acordul era confirmat și de oficialii danezi, preluați de Reuters.
„Putem face acest acord pentru că România se confruntă cu un sprijin scăzut al vaccinării.
Prin urmare, dorește să vândă vaccinuri în exces pe care nu le vor putea folosi.”, a declarat ministrul sănătății Magnus Heunicke într-un comunicat, conform Reuters.
România a ratat obiectivul de a vaccina 5 milioane de oameni până la sfârșitul lunii mai, cu puțin peste o cincime din populație. La această oră în România sunt 4,47 milioane de oameni inoculați.
Ezitarea vaccinării se răspândește pe baza neîncrederii înrădăcinate în instituțiile statului, și nu numai. Institutul seric danez a declarat că se așteaptă ca primele vaccinuri să sosească din România săptămâna aceasta, mai spune Reuters.
Printre cei care au vorbit despre acest demers, parcă intuind decizia autorităților, a fost și medicul oftalmolog Monica Pop. S-au speculat mai multe idei, după anunțul achiziției celor 120 de milioane de doze. Monica Pop a încercat să facă lumină în acest caz. Recent medicul a vorbit despre dozele achiziționate de stat și de ce s-ar putea întâmpla cu ele pe viitor.
„Dacă domnul ministru Alexandru Nazare are dreptate, după ce și-a exprimat rezervele cu privire la achiziționarea a 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, ar trebui întrebați medicii.
Dacă a făcut aşa ceva nu a făcut de capul lui, ci s-a consultat cu cineva de specialitate. Ar trebui întrebat şi domnul colonel Gheorghiţă cu ce scop au fost comandate şi ce măsuri se iau ca aceste doze să nu expire.”, a spus medicul Monica Pop la Antena 3.
Guvernul irlandez urmează să cumpere un milion de doze de vaccin Covid-19 din România. Premierul Taoiseach Micheál Martin a purtat discuții cu președintele român Klaus Iohannis la începutul acestei luni. Conform premierului irlandez, Iohannis a acceptat în principiu achiziția.
Taoiseach Micheál Martin a spus că s-a ajuns la un acord de principiu pentru un milion de vaccinuri ARNm din România. El a spus că absorbția vaccinurilor Covid-19 în România a fost mai mică decât în Irlanda, mulțumind guvernului român pentru „demonstrația solidarității”.
„Am căutat vaccinuri suplimentare în ultimul timp, angajându-ne cu omologii mei din toată Europa. Am avut o discuție bună în această dimineață cu președintele României, Klaus Iohannis.
În principiu, am ajuns la un acord care ne-ar furniza un milion de vaccinuri ARNm. Rata lor de absorbție nu a fost la fel de semnificativă ca cea a Irlandei și aceasta a fost o caracteristică în unele țări ale UE ”, a declarat Taoiseach Micheál Martin.
Aproximativ 24% din cei 19 milioane de locuitori ai României au fost inoculați complet. Însă campania a scăzut ca intensitate în provinciile țării,în mare parte rurale, din cauza infrastructurii precare, a precauției statului și a răspândirii teoriilor conspirației prin comunități în care educația pentru sănătate este adesea slabă.