România anilor de început de secol XX avea să deivnă una din cele mai înfloritoare economii din estul Europei, și asta datorită Casei Regale, condusă de Carol I. Este perioada în care moneda românescă avea să fie printre puținele monede europene cu acoperire în aur, poate și din acest motiv astăzi vorbim de moneda rară românească vândută cu 450.000 de dolari, și care a fost bătută în doar 200 de exemplare.
Odată cu finalul secolului al XIX-lea, orânduirea statală a României avea să treacă de la titulatura de domnitor la cea de rege, odată cu schimbarea Constituției în 1881 și venirea pe tronul României ca Rege a lui Carol I, iar una din marile sale realizări a fost Independența României.
Venirea sa pe tron urma după lovitura de stat împotriva domnitorului de atunci Alexandru Ioan Cuza, primul unificator al Țărilor Române. Artizanii acestei schimbări de paradigmă politică aveau să fie Nicolae Golescu, Lascăr Catargiu și Ion Ghica.
În afară de obținerea independenței, în cei 48 de ani de domnie, Carol I a adus și ceea ce azi se poate numi revoluția industrială a României, iar asta a pus micuțul stat nou format pe harta Europei.
Un aspect rar discutat este faptul că moneda statului avea la începutul secolului XX acoperire în aur, de altfel fiind printre puținele monede naționale cu o asemenea putere.
Perioada de explozie industrială, și a reformelor socio-economice din timpul domniei Regelui Carol I, avea să aducă extrem de multe inovații, precum și o putere de cumpărare, relativ mare, și ținută sub control de Banca Națională a României.
În acest timp, așa cum se obișnuia în celelalte state sub conducerea unui rege, BNR avea să scoată pe piață bancnote și monede cu efigia Casei Regale, și cu figura suveranului.
Printre ele s-a aflat și moneda rară românească vândută cu 450.000 de dolari.
Concret, este vorba de polul lui Carol I, sau mai exact moneda care avea valoarea nominală de 20 de lei. BNR avea să scoată pe piață acesată monedă, începând cu anul 1868.
Moneda avea să apară la doi ani de la acceptarea urcării pe tronul Regatului, dar ca domnitor. De-abia în 15 martie 1881, Carol va deveni rege al României, luând numele de Carol I.
Din istoria numismatică a României acelor vremuri reiese că polul lui Carol I, a fost bătută în doar 200 de exemplare. Parte dintre ele aveau să fie oferite de rege însuși altor Case Regale europene, sub formă de cadou, și în niciun caz nu au circulat ca monede de circulație.
Conform unor legende, după ce o parte din aceste monede aveau să fie oferite altor monarhi, restul de până la 200 aveau să fie îngropate în temelia viitoarei reședințe regale, Castelul Peleș, în 1875, anul când au început lucrările aici.