În lumea colecționarilor numismatici există câteva legende despre monede atât de rare, încât nu se pot evalua. Cu toate astea, unele dintre ele au reușit să apară pie piață, la licitații, iar sumele oferite par a fi imposibile. Păstrând proporțiile, un colecționar a scos la vânzare moneda din România care te poate îmbogăţi pe loc.
Din când în când, apare câte o monedă atât de rară încât este aproape neprețuită, dar, chiar și lucrurile neprețuite au un preț în zilele noastre, iar acestea sunt adesea atât de absurd de scumpe încât este greu de înțeles.
Până de curând, cea mai scumpă dintre monedele vândute vreodată a fost dolarul de argint „Flowing Hair” din 1794. În 2013, colecționarul Bruce Morelan a plătit, conform rapoartelor, 10 milioane de dolari pentru această monedă.
În iunie 2021, acest record a fost spulberat de o monedă excepțional de rară. Se crede că au mai rămas doar 13 astfel de monede, iar 12 dintre acestea sunt deținute de guvernul SUA. Rămâne doar una singură deținută în mod privat.
Cea mai scumpă monedă din lume este Double Eagle „Saint Gaudens” din 1933, care a fost vândută în iunie 2021 pentru suma uriașă de proape 19 milioane de dolari, pentru o singură monedă.
Double Eagle din 1933 a fost scoasă la licitație de Sotheby’s în numele colecționarului privat Stuart Weitzman. Ultima dată când moneda a fost vândută a fost în 2003, când a fost scoasă la licitație pentru 7.370.000 de dolari. Această monedă nu este doar excepțional de rară, ci se află și într-o stare incredibilă, evaluată ca fiind Gem Brilliant Uncirculated.
Motivul pentru care această monedă a atins un preț atât de astronomic la licitație a fost acela că este singurul Double Eagle din aur din 1933 care poate fi deținut legal de un colecționar privat.
Printre colecționarii amatori din România se pare că unul a decis să scoată la vânzare, pentru cel puțin 250.000 de lei, moneda din România care te poate îmbogăţi pe loc, și care se vinde cu mii de euro.
Emisă în 1991, vorbim despre moneda de 50 de lei, dar care nu arată foarte bine din punct de vedere estetic, după cum se poate vedea și din poze (vezi galeria), iar suma, de 50.000 de euro, pare a fi una peste valoarea reală a acesteia, ținând cont de gradul de uzură.
Nu știm dacă, în cele din urmă, colecționarul a primit sau va primi suma cerută, dar cert este că internetul este plin de astfel de cereri de prețuri, care-mai-de-care, mai exorbitante.