Toți le folosim zilnic, fie la cumpărături, fie în alte împrejurări, dar câți dintre noi știm de ce monedele sunt rotunde şi zimţate, de fapt? Dacă nu știi, citește mai departe și află dacă aşa au fost dintotdeauna, sau cel puțin ce spun specialiştii.
Conform istoricilor și cercetărilor în domeniul numismatic, atât în Orient, cât și în Occident, monedele propriu-zise au fost precedate de monede mai primitive, nemonetare sau semimonetare.
Află despre: Monedele pe care le poţi vinde cu o avere. Se dau cu mii de euro, din ce în ce mai mulţi le caută!
Toate acestea au supraviețuit până în epoca istorică a monedelor adevărate și care ar fi putut proveni inițial din trocul de vite, unelte și altele asemenea.
Cea mai veche monedă din China din secolul al VIII-lea î.Hr. era formată din sape și cârlige miniaturale, cu inscripții care indicau autoritatea. Micile celturi de bronz. adică unelte preistorice asemănătoare unor dălți, și inelele de bronz găsite frecvent în tezaure în Europa de Vest au jucat probabil un rol monetar.
Află despre: Comoara din adâncurile României de care puţini ştiu. E unică în lume, nu mai găseşti nicăieri aşa ceva
Chiar și în timpurile moderne au fost cunoscute astfel de mijloace de schimb precum moneda de schimb a cârligelor de pește. Dar, conform specialiștilor, se pare că puțini sunt cei care știu de ce monedele sunt rotunde şi zimţate, cu toate că, mai spun aceștia, ele au arătat dintotdeauna așa.
Specialiștii în numismatică spun că, la început, monedele erau brute și erau rotunde sau ovale. În China, acestea aveau găuri pătrate pentru a putea fi înfiletate pe corzi. Cu toate acestea, monedele au fost realizate în multe forme. Pe lângă cele rotunde, există aproape toate numerele de laturi, de la 3 la 12.
Citește și: Apar două monede noi în România. Anunțul surpriză de la BNR: cine va fi pe moneda de 500 de lei
Monedele au fost pătrate, dreptunghiulare și festonate. Ele au fost realizate cu găuri în centru, dar există și monede bimetalice și trimetalice. De asemenea, există monede colorate și monede cu placare selectivă. Recent, monedele au fost realizate în orice număr de forme neregulate și neobișnuite.
Unele monede recente sunt sferice. O monedă franceză era ondulată, adică nu era plată. Cu toate astea, deși unii spun că așa au fost dintotdeauna, alte dovezi vin să contrazică afirmația, argumentând că monedele nu au fost de la început rotunde și există mii de monede în întreaga lume care nu sunt rotunde.
O monedă cu o astfel de formă ar avea colțuri, iar colțurile ne pot răni degetele în timpul manipulării. O modificare la acest aspect ar putea consta în a da un filet monedelor, adică în a le face puțin circulare de-a lungul colțurilor, dar adăugarea unei astfel de caracteristici va crește costul de fabricație. Acesta este unul dintre motivele pentru care monedele trebuie să fie circulare.
Află și: Descoperire de senzație în Arad. 650 de monede din argint, găsite de câţiva tineri pe un câmp
În al doilea rând, fabricarea monedelor eliptice va crește dimensiunea de-a lungul uneia dintre axe, făcându-le astfel asimetrice de-a lungul ambelor axe, ceea ce sporește complexitatea fabricării lor. În plus, fabricarea de monede de formă neregulată ar fi o risipă de resurse și de timp.
Astfel, monedele au în general formă circulară, deși pot exista unele excepții. Printre acestea se numără monedele de unu și cinci paisa bătute în India, în 1972, de formă pătrată, cu fileuri aplicate la colțuri. Dar, în timpurile moderne, este mai ușor să se bată o monedă rotundă, așa cum s-a ales de milenii.
„Orice altă formă tinde să se blocheze în matriță și să blocheze procesul. În plus, o monedă rotundă nu va face o mare uzură în buzunare.
Colțurile ascuțite ale monedelor (cum ar fi o monedă de formă pătrată) vor sfârși prin a face o gaură în buzunar mai repede decât o monedă rotundă.”, explică sepcialiștii.
Deși s-a dovedit existența unor monede, în alte forme, astăzi monedele sunt rotunde și nu sferice. Majoritatea monedelor sunt de obicei rotunde, deoarece sunt mai ușor de bătut.
Vezi și: Comoara găsită de un sibian sub pământ. Monedele stăteau ascunse acolo de 1600 de ani. Ce valoare au
Alte motive pentru forma rotundă sunt, bineînțeles, pe lângă faptul că sunt ușor de folosit, nu există posibilitatea de a răni prin margini, iar în concluzie, alte forme de monede vor prezenta aceste inconveniente.