Moneda din anii ‘90 care se vinde cu 10.000 de lei pe internet. Verifică dacă o ai prin sertare

de: Ștefan R. Apostol
13 06. 2023

În urmă cu 31 de ani era emisă o monedă comemorativă, iar astăzi ar putea să coste o adevărată valoare. Așadar, vorbim azi de moneda din anii ‘90 care se vinde cu 10.000 de lei pe internet. Dacă ești interesat de astfel de monede de colecție, citește mai departe și află despre ce monedă este vorba.

Imaginea reginei Elisabeta a II-a nu va mai fi imprimată pe moneda britanică

Cu fața spre dreapta și purtând o coroană încrustată cu pietre prețioase, efigia celui mai longeviv monarh al Regatului Unit a fost imprimată pe toate monedele și pe toate bancnotele din Commonwealth după ce a ajuns la putere în 1952. Însă, ca răspuns la moartea sa de anul trecut, prezența sa va fi ștearsă de pe timbre, de pe cipurile de pe clădiri și de pe imnul național, în favoarea fiului său, Regele Charles al III-lea.

Banca Angliei a făcut public în decembrie designul noilor bancnote în care apare Charles al III-lea, urmând să circule începând cu 2024. În ceea ce privește Monetăria Regală, fiecare monedă pe care o va crea începând din ianuarie 2023 va purta imaginea lui Charles, începând cu 9,6 milioane de monede de 50 de pence. Monedele care o înfățișează pe Regina Elisabeta a II-a vor fi valabile în viitorul apropiat și vor circula împreună cu noua monedă.

Vezi și: Schimbările care vor avea loc în Regatul Unit după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce se întâmplă cu monedele şi bancnotele

Faptul că doi monarhi se amestecă într-un portmoneu poate părea ciudat pentru cei care au cunoscut o singură regină în timpul vieții lor. Dar experții spun că acest lucru marchează de fapt o întoarcere la normalitate pentru Marea Britanie. Mai mult, schimbarea ar putea schimba semnificația monedei britanice pentru anii următori.

Cel mai longeviv monarh încrustat pe o monedă

Dar, de când Elisabeta a II-a a domnit timp de 70 de ani, majoritatea locuitorilor din Commonwealth nu au văzut niciodată un alt monarh reprezentat pe banii lor, deși au urmărit vârsta acesteia pe măsură ce au fost bătute noi monede și au fost tipărite bancnote. Și, având în vedere că actualul rege are 74 de ani, iar fiul său, William, 40 de ani, este puțin probabil să mai existe un alt monarh de lungă durată pentru o perioadă de timp, ceea ce face ca acest lucru să devină noua normalitate. Cu toate acestea, Elisabeta va continua să fie prezentă pe banii Regatului Unit pentru decenii de acum încolo. Monetăria Regală estimează că în prezent sunt în circulație 27 de miliarde de monede cu regina.

Vezi și: Se schimbă banii în această țară, cea mai ciudată consecință a decesului Reginei Elisabeta: nu este Marea Britanie

Care este moneda din anii ‘90 care se vinde cu 10.000 de lei pe internet

Printre monedele care au circulat în întreg Regatul Unit al Marii Britanii s-a aflat și moneda de 10 pence emisă în 1992, și care a circulat până în 1997, adică 5 ani de zile. Odată cu decesul suveranei, majoritatea monedelor având-o încrustată pe regretata suverană, au ajuns astăzi să fie de colecție. Așa se face că astăzi vorbim de moneda din anii ‘90 care se vinde cu 10.000 de lei pe internet.

Vezi și: Unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei. O poţi vedea oricând, locuinţa are sute de ani vechime

Un colecționar amator a scos la vânzare pe celebrul site Olx moneda din anii ‘90, având-o pe regretata Regina Elisabeta a II-a, iar suma cerută, așa cum spuneam, este de nu mai puțin de 10.000 de lei. Deși puțin probabil, îți recomandăm să verifici prin sertare, s-ar putea să ai noroc dacă o ai. Ai putea face și tu bani frumoși cu moneda din anii ‘90, dacă o scoți la vânzare.