24 mai 2023 | 12:24

Unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei. O poţi vedea oricând, locuinţa are sute de ani vechime

Diverse
Unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei. O poţi vedea oricând, locuinţa are sute de ani vechime
Unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei. O poţi vedea oricând, locuinţa are sute de ani vechime

Majoritatea statelor lumii, de fapt Băncile Centrale, emit monede și bancnote care au imprimate anumite elemente distinctive. Vorbim așadar de acele elemente care au o simbolositcă aparte, precum figuri de oameni politici din istorie, oameni de cultură, sau, de ce nu, alte elemente care oau o anume însemnătate. Printre bancnotele românești, se distinge cea de 10 lei, care are ca simbol o casă. Dar te-ai intrebat unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei? Ceea ce îți putem spune pe scrut, este că opoţi vedea oricând, și că respectiva locuinţă are sute de ani vechime. Așadar, te invităm să aflii unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei.

Ce tipuri de persoane apar cel mai des pe monedele internaționale?

Pe monedele și bancnotele din întreaga lume, veți vedea de la revoluționari până la poeți care ocupă un loc important. Dar cum se împarte cantitativ acest amestec de persoane notabile? De la monarhi la sportivi, o analiză a arătat că multe tipuri de persoane apar pe bancnote și monede din întreaga lume. De fapt, au fost identificate 51 de ocupații și roluri principale diferite, care au fost apoi organizate în opt categorii generale:

  • Leadership
  • Guvern
  • Societate
  • Sport și recreere
  • Armata și spionajul
  • Religie
  • Artă
  • Umanitate

Vezi și: Ce bănci cumpără bani vechi. Nu se percep taxe sau comisioane. Singurele bancnote care nu pot fi schimbate

Analiza arată că peste 50% dintre persoanele care figurează pe bani sunt fie monarhi, fie șefi de guvern, mulți dintre aceștia nu mai sunt la putere. De exemplu, Belize a fost cândva o colonie britanică și încă o mai are pe toate monedele sale pe numele Elisabeta a II-a, chiar dacă țara și-a câștigat independența față de Regatul Unit în 1981.

Și toți cei care apar pe moneda americană sunt, de asemenea, figuri istorice. Punerea unor celebrități în viață pe banii americani a fost interzisă din 1866, după ce Spencer Clark, care era superintendentul Biroului Național de Monedă al SUA la acea vreme, și-a imprimat propriul chip pe bancnota de 5 cenți în locul exploratorului William Clark din „Lewis și Clark”.

Vezi și: Bancnotele din anii ‘90 care se vând cu 90.000 de euro pe internet. Te-ai îmbogățit dacă le ai pe acasă

Personalitatățile care apar pe bancnotele din România

Dacă ar fi să ne raportăm la bancnotele emise de BNR, vom constata că de-a lungul timpului mari personalități, politice, economice, culturale, au apărut ca simboluri pe majoritatea bancnotelor și a monedelor emise, dar și a unor evenimente comemorative, sau unice, cum a fost cazul eclipsei totale de soare, iar bancnota astăzi se vinde cu sume importante pe internet.

De la Avram Iancu, Ștefan cel Mare, I.L.Caragiale, Nicolae Iorga sau Mihail Eminescu, majoritatea personalităților importante au fost tipăriți pe monedele și bancnotele românești. Printre aceste bancnote se numără și cea de 10 lei, care îl are pe una din fețe imprimat pe celebrul pictor român Nicolae Grigorescu. Dar ceea ce o distinge de alte bancnote este simbolul imprimat pe cealaltă față a bancnotei.

Vezi și: Bancnotele româneşti care costă o avere pe internet. Sunt căutate, faci sute de mii de lei dacă le mai ai prin casă!

Unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei

Pe verso-ul acestei bancnote, BNR lua decizia de imprima o tânără țărancă, purtând un ulcior de apă, dar și o casă, care i-a fost model de inspirație pictorului Nicolae Grigoresc. Dar, mai mult ca sigur, că nu te-ai întrebat unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei. În primul rând trebuie să spunem că această casă este veeche de câte sute de ani, cât despre locul unde se află această casă, este județul Vâlcea, mai exact în comuna Vlădești, și are o vechime de 500 de ani aproximativ.

„Am un dubiu privind anul de construcţie al casei. Din ce am citit, din ce există şi la arhiva din Vâlcea, are în jur de 500 de ani. O cunosc de când m-am născut, în 1948, cunosc detalii de când s-au făcut anumite modificări.

Ştiu că una este pe la 1833, parcă, apoi o alta, cea mai mare, în 1920 şi ceva, când s-a făcut pridvorul şi scările care duc la pridvor şi s-a renunţat la scările laterale”, a povestit pentru adevarul.ro Ion Hrenciuc, unul dintre moștenitori.

Conform poveștilor de aici, casa de pe bancnota de 10 lei a aparținut unei familii extrem de bogate din zonă, construită prin anul 1835, dar astăzi ea se află ca exponat la Sibiu, în cadrul Muzeului Astra din localitate, încă din 2008.

Parteneri
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Redactia.ro
O recunoști? A fost cea mai bine vândută artistă din epoca interbelică. A depășit-o chiar și pe Maria Tănase
Click.ro
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri care loveau un bărbat cu bâte
Digi24
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
EVZ.ro
Cum a fost surprins Ronald Gavril, iubitul Anamariei Prodan, la întoarcerea în România, de către parteneră. Luptătorul va participa la gala sportivă organizată de impresară
Spynews
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Capital.ro
Locul în care timpul pare cu 9% mai lent pentru majoritatea oamenilor
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
SIMONA HALEP, RELAȚIE AMOROASĂ SECRETĂ cu un MILIONAR ROMÂN! Bărbatul are deja o CONCUBINĂ și un COPIL
Mediaflux
Jurații de la Chefi la cuțite, detalii din culisele emisiunii, înainte de Marea Finală. Cum a fost competiția pentru Richard Abou Zaki sau Alexandru Sautner
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro