Majoritatea bănuților valorează 1 cent, dar pentru colecționarii de monede, unele valorează mai mult decât greutatea lor în aur. La începutul acestui an, un penny cu aspect obișnuit a ajuns pe prima pagină a ziarelor când a fost găsit printre bunurile unui bărbat pe nume Don Lutes. Centul Lincoln din bronz din 1943 a atras aproape 30 de oferte și a fost vândut pentru 204.000 de dolari în ianuarie, potrivit Heritage Auctions, organizația care a efectuat vânzarea.
Colecționarii din lumea întreagă, așa cum scriam și cu altă ocazie, deși aparent sunt cu defecte din fabrică, sau apărute ulterior, caută monede vechi, care pot avea o valoare inestimabilă pe piața de profil.
Un astfel de colecționar a scos la vânzare două monede de un cent, una din 2002, și una din 2003, pentru suma de 10.000 de euro (Vezi AICI ANUNȚUL). Particularitatea acestor monezi este că nu mai sunt de ceva vreme pe piață, și, așa cum spune și vânzătorul, mau și ceva defecte din fabrică care le măresc valoarea.
Monedele de un cent au existat încă de la începutul sistemului monetar american, a spus Stone. Mai multe prototipuri pentru moneda de un cent au fost produse în 1792, inclusiv marele cent Birch.
Cel mai frumos cent Birch cunoscut din 1792 s-a vândut la o licitație Heritage în 2015 pentru aproape 2,6 milioane de dolari, fiind cea mai mare sumă plătită vreodată pentru o piesă de un cent la licitație.
Valoarea unui penny depinde de calitatea și raritatea sa. În timp ce majoritatea bănuților valorează doar câțiva dolari, cei foarte râvniți ar putea sta în buzunarul tău sau ar putea fi blocați undeva în pernele canapelei tale.
Șansele sunt mari, dar tot merită să le căutați. Așa că, înainte de a spune „Păstrează restul”, verifică dacă ai vreunul dintre acești bănuți valoroși. Au existat de-a lungul anilor licitații record la care astfel de monede s-au vândut la sume record. De exemplu, „1943 Bronze Lincoln”.
Doar câteva dintre aceste monede de bronz au fost descoperite, inclusiv cea găsită de Lutes. Cel mai valoros bănuț Lincoln s-a vândut în privat în 2010 pentru 1,7 milioane de dolari. Pentru a conserva cuprul pentru efortul de război, Monetăria SUA a trecut la fabricarea bănuților din planșete de oțel acoperite cu zinc, în locul obișnuitelor schițe de bronz. Cel puțin, asta ar fi trebuit să se întâmple.
Astăzi, centul Lincoln din bronz din 1943 este descris ca fiind „cea mai faimoasă monedă cu erori din numismatica americană”, iar șansele de a găsi una sunt astronomic de mici.