10 dec. 2022 | 13:29

Moneda care apare în România de luni, 12 decembrie. BNR a făcut anunțul oficial

News
Moneda care apare în România de luni, 12 decembrie. BNR a făcut anunțul oficial
Apare o noua moneda BNR

Banca Națională a României anunță că va lansa, luni, 12 decembrie 2022, o nouă monedă. Banul este din argint și intră în circuitul numismatic. Reprezentanții BNR au ales această dată pentru că este una specială. Se împlinesc nouă decenii de la nașterea unei mari personalități.

BNR lansează o nouă monedă în România

Apare o nouă monedă în România. BNR face lansarea luni, 12 decembrie, când se împlinesc „90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu” (1932-2011), povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg român. El a colaborat adeseori în cinematografie ca scenarist sau creator de dialoguri. Scriitorul a îndeplinit funcția de director al Teatrului Național din București (1993-1996), fiind și membru corespondent al Academiei Române (1993), apoi titular în anul 2001.

În cinstea cui a fost creată

BNR a creat o monedă de argint cu tema „90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu”. Banul special are valoarea nominală de 10 lei, un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 g. Aversul redă casa memorială a celebrului nuvelist, un fragment din romanul „Îngerul a strigat”, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema țării noastre, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”.

Pe spatele monedei (revers) sunt ilustrate portretul și semnătura lui Fănuș Neagu, anii între care a trăit „1932” și „2011”, titlurile unora dintre volumele publicate de dramaturg și inscripția „90 DE ANI DE LA NASTERE” (vezi foto în galerie).

Potrivit BNR, monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în trei limbi: română, engleză și franceză. Pe documente se află semnăturile guvernatorului Băncii Naționale și casierului central.

Reprezentanții lui Mugur Isărescu precizează că tirajul maxim este de 5.000 de piese, iar prețul de vânzare de 480 de lei (exclusiv TVA), plus broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele BNR au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic are loc prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale.

Cine a fost Fănuș Neagu

S-a născut la 5 aprilie 1932, în satul Grădiștea-de-Sus (Brăila), într-o familie de țărani. Fănuș Neagu a făcut primii cinci ani de școală primară în localitatea natală, apoi și-a continuat studiile la Liceul Militar din Iași (trei ani îi urmează la Liceul Militar din Câmpulung-Muscel). Ulterior, s-a mutat la Școala Pedagogică nr. 2 din București, iar în 1951 devine cursant al școlii de literatură „Mihai Eminescu”, fiind coleg de generație cu Nicolae Labiș, Radu Cosașu etc. Deși a început Facultatea de Filologie din Capitală, nu și-a încheiat studiile.

La 24 mai 2011, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, maestrul Fănuș Neagu a murit, ca urmare a unei afecțiuni neoplazice metastazante, consumptive și cu evoluție îndelungată, transmitea atunci unitatea medicală.

Volume publicate de marele scriitor

În anul 1954, Fănuș Neagu a debutat cu povestirea „Dușman cu lumea”, în revista „Tânărul scriitor”. Șase ani mai târziu, acesta a publicat volumul de povestiri „Ningea în Bărăgan”, volum retipărit în 1964 sub titlul „Cantonul părăsit”. În același an (1960) apare „Somn de la amiază”, apoi „Dincolo de nisipuri” (1962).

„Vara buimacă” și piesa „Scoica de lemn” au fost lansate în 1967, „Cartea cu prieteni” (1979), „Insomnii de mătase” (1981) și „A doua carte cu prieteni” (1985). În aceeași perioadă i s-au jucat piesele „Echipa de zgomote” la Teatrul Majestic și „Olelie” la Teatrul Național din București. În anul 1987 apare „Întâmplări aiurea și călătorii oranj”, volum de publicistică, iar în 1988 – romanul „Scaunul singurătății”. În anii ’90 republică „Dincolo de nisipuri”, nuvele, la Editura Porto-Franco.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Reacția lui Macron după decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază de lungă de acţiune
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
O vedetă tv a refuzat Survivor România 2025. „M-aș lega de caloriferul din Otopeni”
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
PUTIN a APROBAT NOUA DOCTRINĂ MILITARĂ! PREGĂTIRI de al TREILEA RĂZBOI MONDIAL?
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro