‘Moldova va fi în vizorul lui Putin’. Alerta dată de un fost șef CIA despre planurile liderului rus

de: Ștefan R. Apostol
25 02. 2024

Acest avertisment este tot mai des vehiculat în utimele zile, în contextul actualei situații de la granițele României și Republicii Moldova. După ce un deputat din Trasnistria vehicula ideea alipirii la Rusia, acum și fostul șef al CIA, David Petraeus confirmă intențiile expansioniste, declarând ‘Moldova va fi în vizorul lui Putin’. Citește mai departe și află care sunt planurile liderului rus.

Vladimir Putin și intențiile expansioniste în Europa de Est

În timp ce trupele rusești se îngrămădesc la granițele Ucrainei, declanșând în urmă cu doi ani cel mai mare război din Europa de după 1945, întreaga lume încearcă să ghicească intențiile lui Vladimir Putin. Obiectivul pe termen lung al lui Putin în Europa de Est este, de fapt, perfect clar. El vrea să restabilească cât mai mult posibil din imperiul, statutul de mare putere și sfera de influență pe care Rusia le-a pierdut atât de dramatic acum 30 de ani, odată cu dezintegrarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991.

Vezi și: Vladimir Putin a pus ochii pe Republica Moldova

Din 2008, când și-a asigurat cu forța două bucăți secesioniste din Georgia și, mai ales, de la preluarea Crimeii în 2014, a fost evident că este gata să folosească orice mijloace, de la diplomație și dezinformare la atacuri cibernetice și război pur și simplu.

„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat”

Iar un potențial pas pe care l-ar face, dacă va câștiga războiul din Ucraina, este micuțul stat Republica Moldova, unde deja are influență majoră prin controlarea Transnistriei, cu peste 1000 de soldați și unul din cele mai mari depozite de armament și muniție.

David Petraeus spune că ‘Moldova va fi în vizorul lui Putin’

Tenisunile de la granița fictivă dintre Republica Moldova și republica separatistă Transnistria pare-se că se adâncesc și mai mult, mai ales după recentele afirmații făcute de un deputat transnistrean, Ghennadi Ciorbă, conform agenției private de știri moldovenești Infotag la 21 februarie.

„Dictatorul rus Vladimir Putin urmează să se adreseze Adunării Federale de la Moscova la 29 februarie și ar putea eventual să anunțe că acceptă cererea deputaților.

De aici și recenta declarație a ministrului rus de externe Lavrov că Moscova nu își va lăsa în dificultate cetățenii care trăiesc în Transnistria”, a spus Ciorbă.

Intențiile expansioniste ale liderului de la Kremlin, și în speță cele îndreptate împotriva Moldovei nu sunt la prima lor iterație, încă din 2006 a tot încercat, odată cu crearea republicii separatiste.

Se pare că, în cele din urmă, aceste intenții par a fi din ce în ce mai reale, fiind confirmate și de fostul șef CIA, David Petraeus, care spune că ‘Moldova va fi în vizorul lui Putin’:

„Fără îndoială, el nu se va opri în Ucraina. Întrebarea este cât timp îi va lua să își regenereze forțele militare și să le desfășoare în altă parte.

Cu siguranță, Moldova va fi în vizor. La urma urmei, există încă aproximativ 1.500 de soldați ruși în partea separatistă a țării, Transnistria.”, declară David Petraeus.

Vezi și: Republica Moldova, din nou în vizorul Rusiei. Moscova a reacţionat imediat după aderarea la sancţiunile „antiruseşti”

Fostul șef CIA explică care sunt planurile liderului rus

Poizția lui David Petraeus cu privire la Putin au fost reluate și de alți oficiali și experți. De exemplu, în martie 2022, fostul comandant suprem aliat al NATO, James Stavridis, a declarat că Putin „poate fi cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată alianței NATO”, citând creșterea cheltuielilor de apărare ale Germaniei la doar câteva zile după ce Putin a declarat invazia Ucrainei.

Pe dde altă parte, încă de la startul acestui conflict, fostul șef al CIA a reușit să prezică adevăratele intenții ale președintelui rus, care ulterior s-au și materializat. În cazul Republicii Moldova, deși nimeni nu-și dorește o astfel de situație, Petraeus declară:

„Scopul său a fost întotdeauna să recreeze cât mai mult posibil din fosta URSS sau poate din fostul imperiu.”

Fostul șef CIA, David Petraeus

De asemenea, președintele Comisiei securitate, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a declarat că la etapa actuală nu există un risc de securitate pentru Republica Moldova, dar că situația s-ar putea înrăutăți.

„Noi trebuie să urmărim. Nu știm ce au în minte. Astfel de tentative au mai fost făcute. Nu este prima dată. Au mai organizat pseudo-referendumuri și în aceste condiții trebuie să fim foarte atenți la acțiunile pe care le facem, la declarațiile pe care le facem, care afectează securitatea noastră. Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a preveni escaladarea”, a declarat Carp.

Vezi și: Rusia amenință cu un război nuclear. Ce țări sunt vizate dacă pierd războiul din Ucraina

Rămâne de urmărit situația, și de văzut care vor fi pașii pe care Maia Sandu și actualul guvern îi vor face pentru a-și securiza granițele, și care ar fi răspunsul NATO în cazul în care acest scenariu ar deveni realitate.