Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași a devenit o dezamăgire pentru cetățeni. Mai multe tarabe au fost amplasate e pietonalul ce ar oferi o priveliște frumoasă. Este una dintre cele mai circulate zone de către turiști.
Bulevardul Ștefan cel Mare, una dintre cele mai mari artere din Iași, promenada situată în fața Palatului Culturii, a devenit o dezamăgire pentru cetățeni. Zona a trecut prin mai multe procedee de modernizare cu care ieșenii nu au fost de acord. S-au tăiat celebrii tei, iar acum bulevardul este împânzit cu tarabe și căsuțe în care se vând obiecte artizanale.
„Să spunem că o zi obişnuită din viaţa ieşenilor ar fi una în care nu ne vizitează vreo somitate cu sau fără nimb, adică nici Papa Francisc, nici Principesa Margareta şi nici Preşedintele Iohannis. În majoritatea acestor zile ordinare, dacă intri pe Bulevardul Ştefan cel Mare, cum vii dinspre Palatul Culturii, ai parte de câteva contradicţii ambientale. Pe lângă teii prea tineri ca să fie şi vizibili, stau aliniate câteva căsuţe cu aspect forţat-rustic care flanchează aleea principală. Cel mai probabil au un rost, dar eu nu îl înţeleg în peisajul urban central“, mărturiseşte sociologul ieşean Dumitru Dulgheru.
Peisajul din fața Palatului Culturii din Iași a trecut prin mai multe schimbări în ultimii ani. De exemplu, brazii din fața palatului au fost tăiați, asfaltul de pe bulevard a fost înlocuit cu piatră cubică. De asemenea, se caută soluții pentru prelungirea pietonalului. Cetățenii consideră că peisajul este insuficient exploatat momentan.
Căsuțele de pe bulevard nu sunt prezente în permanență pe bulevard. Ele sunt amenajate în timpul unor evenimente de anvergură. Schimbările de pe artera pietonală au fost tot timpul subiect de scandal. Cu toate acestea, acum este momentul în care aproape toți specialiștii sunt de acord. Chiar și arhitecții sunt de părere că tarabele nu își au locul în centru.
„Abia atunci, în acele puţine zile, poţi să pretinzi că te afli în centrul Iaşului. Abia atunci vizitatorul poate respira aerul ce dă grandoare şi faimă urbei noastre, şi doar atunci se pot observa nestingherit reperele istorice mereu prezente pe marele bulevard. În restul timpului, Bulevardul Ştefan cel Mare este îngustat şi la propriu şi la figurat de maroniul depresiv al căsuţelor şablonate, aliniate ca un zid al rezistenţei subculturii locale”, completează sociologul.