Ce urmează să fie montat în interiorul clădirii de la Palatul Culturii din Iași. Construcția este celebră în toată lumea

Ce urmează să fie montat în interiorul clădirii de la Palatul Culturii din Iași. Construcția este celebră în toată lumea
Ce urmează să fie montat în interiorul clădirii de la Palatul Culturii din Iași

O nouă construcție urmează să fie montată în Palatul Culturii din Iași. Cu ajutorul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, se intenționează construirea și instalarea a Pendulului lui Foucault. Acesta va fi poziționat în dreapta Holului de Onoare.

O nouă construcție celebră la Palatul Culturii din Iași

Pendulul reprezintă un dispozitiv experimental ce poate demonstra într-un spațiu închis, rotația Pământului în jurul propriei axe. A fost realizat, pentru prima dată, de fizicianul francez Jean Bernard Leon Foucault. Acesta a trăit între anii 1819 și 1868. Organizatorii acestui eveniment sunt Complexul Național „Moldova” Iași si Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. De asemenea, acestui eveniment li s-au alăturat, ca și parteneri, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Facultatea de Automatică și Calculatoare. Cu ajutorul Foucault se poate realiza determinarea experimentală a vitezei luminii, pentru inventarea giroscopului și pentru curenții electrici turbionari.

Construcția este instalată în clădirea Pantheonului din Paris. Cu ajutorul ei, putem pune în evidență mișcarea de rotație a Pământului. Pendulul a fost montat de către Foucault sub cupola Pantheonului din Paris, în anul 1851. Construcția avea 28 de kilograme, un fir de 67 de metri și se rotea cu 11,2 grade pe oră. În acest fel, efectua o rotație completă în 32,7 ore. Fizicianul francez a observat că planul de oscilație rămâne fix față de sistemul de referință dat. Cu cât sistem de referință este mai îndepărtat, cu atât timpul cât planul de oscilație rămâne fix este mai mare. În tot acest timp, Pământul este rotit sub punctul de suspensie a pendulului.

Ce avantaje va aduce instalarea Pendulului lui Foucault?

Odată ce vei ajunge în Palatul Culturii din Iași, vei observa că dispune de un imens tezaur cu elemente ale culturii, artei si civilizației care aparține de trecut. Instalarea Pendulului lui Foucault ar aduce mai mulți pasionați de fizică și spațiu. Potrivit „BZI”, ar aduce ar oferi „un obiect de studiu „viu” ce interesează permanent comunitatea lumii educaționale și de cercetare, care ar avea caracteristici comparabile cu cel existent în Pantheonul din Paris.”

„Ar atrage publicul de toate vârstele care ar avea posibilitatea «să vadă» cum se mișcă Pământul, ar oferi un instrument de cercetare pentru mediul academic care ar putea obține rezultate mai precise referitoare la mișcarea de rotație a Pământului și parametrii particulari pentru zona orașului Iași, ar oferi posibilitatea extragerii unor informații suplimentare referitoare la gradul de stabilitate în timp a părților constructive ale clădirii Palatului Culturii care, inițial, pentru a nu suferi distrugeri datorate cutremurelor, a fost amplasat pe un strat de nisip, ar spori interesul vizitatorilor străini familiarizați cu astfel de sisteme prezente în muzeele celebre ale lumii, ar oferi o soluție de explorare prin Internet a fenomenului astfel încât ar putea fi utilizat în mediile on-line ca element de studiu și observație”, a punctat dr. ing. Monica Nănescu, coordonatorul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.