Modul complet în care s-a desfășurat acțiunea de stingere a incendiului de la Clinica de Psihiatrie din Craiova. Cum a izbucnit, de fapt, acesta
Un incendiu a izbucnit luni, 08.03.2021, la spitalul de Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. De frică, trei cadre medicale s-au aruncat de la etaj și au suferit fracturi. Incendiul a pornit din cauza unei paciente ce a dat foc unei saltele cu o brichetă.
Cum s-a desfășurat acțiunea de stingere
Prima intervenție pentru stingerea incendiului a fost asigurată de către subunitatea în al cărei raion de intervenție se află respectivul obiectiv, Detașamentul 2 de Pompieri Craiova. În primă instanță, subunitatea s-a deplasat la incendiu doar cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță de tip B2. Apoi, au ajuns încă o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime.
Datorită faptului că incendiul a afectat o unitate sanitară, la locul faptei să fie suplimentate forțele și mijloacele de intervenție la locul incendiului. În acest sens, la locul incendiului s-a deplasat Detașamentul 1 de Pompieri Craiova. Aceștia au ajuns, în primă fază, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, urmate de o autospecială de descarcerare grea, încă o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime.
Au fost chemate mai multe subunități
Autospecialele de ce-a de a doua subunitate au greșit prima dată adresa. Primul echipaj, aflat în fruntea coloanei, a avut impresia că observă semnalele luminoase ale unei ambulanțe aflata în incinta altei unități sanitare. Autospecialele de la această subunitate nu au acționat asupra focului, acesta fiind stins de către subunitatea de bază. Personalul de intervenție de la această subunitate a acționat în sprijinul subunității de bază, Detașamentul 2 de Pompieri Craiova, prin suplimentarea echipelor de căutare-salvare. Aceștia au executat operațiuni de căutare a persoanelor în întregul pavilion, nu numai în zona afectată de incendiu. Ulterior, a ajuns și o ambulanță tip C1, împreună cu un medic, pentru a evalua starea de sănătate a victimelor.
De asemenea, șeful de secție a fost amendat cu suma de 10.000 de lei, deoarece nu s-au respectat procedurile medicale de izolare a pacienților.
„În urma controlului efectuat, care s-a făcut pe linie medicală, s-a constatat că nu s-ar respectat procedurile medicale de izolare a pacienților, și din această cauză a fost amendat șeful de secție. S-a făcut și recomandarea de reinstruire a întregului personal, cu privire la respectarea acestor proceduri și punerea în aplicare a acestor proceduri. Amenda primită de către șeful de secție este de 10.000 de lei”, a declarat Dr. Popescu Ştefan, DSP Dolj.