Incendiu la Spitalul din Craiova. Medicii au sărit pe geam pentru a se salva. Bilanțul victimelor

Incendiu la Spitalul din Craiova. Medicii au sărit pe geam pentru a se salva. Bilanțul victimelor
Incendiu la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova

Incendiu la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. Medicii au sărit pe geam pentru a se salva. Care este bilanțul victimelor și de la ce a pornit tragedia. Ce spun oficialii de la Ministerul Sănătații. Primele declarații ale reprezentanților ISU Oltenia.

Incendiu la Spitalul din Craiova

UPDATE 9 martie 2021, ora 10:38: Conform Realitatea.net, echipajele de pompieri care au fost alertate în legătură cu incendiul au greșit adresa. Acestea au mers, prima oară, la spitalul de Pediatrie din Craiova. Trei autospeciale au greșit adresa inițială deoarece spitalele se află în apropiere. Purtătorul de cuvânt al ISU Dolj spune că nu ar fi fost o greșeală, ci o informație trunchiată. Acesta susține că pompierilor nu li s-ar fi spus unde a izbucnit incendiul. Un echipaj a ajuns imediat la fața locului, al doilea după 10 minute.

Știrea inițială:

Clipe îngrozitoare pentru craioveni. Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din spatele Parcului Romanescu. Potrivit celor de la ISU Dolj, incendiul a izbucnit într-un izolator de urgență, din pricina unui pacient. Flăcările s-au manifestat pe o suprafaţă de 20 mp, incendiul a fost lichidat, într-un final. La fața locului au fost trimise două subunități de interventie, Detasamentul 1 și 2 Pompieri Craiova cu 6 autospeciale de lucru cu apă și spumă, 2 autospeciale de lucru la înălțime, 1 descarcerare grea și 1 ambulanță tip B.

La sosirea echipajelor la locul intervenției, au fost găsit 18 pacienți și 5 cadre medicale autoevacuate, un pacient fiind evacuat de salvatori. Trei cadre medicale au suferit fracturi după ce s-au aruncat pe geam, pentru a scăpa de mânia flăcărilor. Aceștia au fost transportați, de urgență, la spital.

„În urma incendiului, s-au înregistrat trei victime cadre medicale, care au suferit traumatisme la membrele inferioare prin cădere de la înălțime. Un pacient acuză cefalee. Victimele sunt conștiente și sunt transportate la spital”, au anunțat oficialii de la Ministerul Sănătății.

Incendiul a fost stins în 20 de minute

Incendiul a fost stins în 20 de minute, iar reprezentanții legii spun că dintre cei 41 de pacienți care se aflau în secția de psihiatrie nu a avut de suferit. Pacienții care se aflau, la momentul incendiului, în pavilionul unde a izbucnit incendiul au fost adunați de personalul medical și evaluați pentru a se asigura că sunt înafara oricărui pericol.

Cauza incendiului nu a fost încă stabilită, iar oamenii legii au pornit o anchetă pentru a afla de la ce a pornit tragedia. Incendiul a pornit de la parter, iar flăcările au ajuns până la rezervele de la etajul 1, spre îngrijorarea pacienților internați.

„În această seară, la orele 22.00, în dispeceratul ISU Oltenia al județului Dolj a fost primit un apel, prin care eram înștiințați cu privire la producerea unui incendiu la secția de psihiatrie a Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova. Am trimis la locul intervenției forțe de intervenție de la două subunități din municipiul Craiova, Detasamentul 1 și 2 Pompieri Craiova. Au ajuns forțele de intervenție în timp scurt la locul intervenției.

Deja personalul de la locul de muncă, cadrele medicale, interveneau în principal pentru salvarea victimelor și punerea lor în siguranță. Dintre cei 41 de pacienți care se aflau în pavilionul respectiv niciunul nu a avut de suferit. Sunt preluați de către personalul medical și cazați în zona neafectată a pavilionului.”, a declarat un reprezentant ISU Oltenia pentru redacția playtech-impact.ro.

Lia Olguța Vasilescu, declarații despre incendiul de la Spitalul din Craiova

Primarul Lia Olguța Vasilescu a intervenit, deîndată, cu declarații privind incendiul de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. Edilul susține că nu este nimic în neregulă cu clădirea, care a fost recent reabilitată.

„Clinica de Psihiatrie de la Parcul Romanescu este recent reabilitată, instalațiile electrice sunt verificate lunar in toate spitalele din subordinea municipalității, iar la această unitate sanitară, in toate saloanele și pe holuri, sunt montate camere de luat vederi. Astăzi a avut loc un incident, la parterul clădirii, după ce o pacientă a dat foc unei saltele.

Nu există victime intoxicate cu fum sau având arsuri. In schimb, trei medici au sărit de la etajul 1, speriați din cauza fumului. Vom declanșa o anchetă ca să verificăm de ce pacienta avea o brichetă asupra ei și de ce medicii de gardă nu s-au asigurat că pacienții sunt evacuați pentru a fi preîntâmpinat orice pericol.”, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu pe pagina sa oficială de Facebook.

Ce spune prefectul Nicușor Roșca despre starea celor trei medici care au sărit pe geam

„Ce pot să vă spun este ca am fost anunțat de două ore de acest incident la Spitalul din Craiova. Am ținut în permanență legătura cu cei de la ISU. M-am deplasat la Spitalul Județean pentru a vedea care este starea celor trei cadre medicale, am așteptat rezultatele CT-urilor pentru a ști exact. Doamna doctor medic de gardă are o fractură la mână, cei doi medici rezidenți au fractură de calcaneu. Am discutat cu unul dintre cei doi rezidenți. Datorită fumului care s-a extins la etajul 1, de teamă au sărit pe geam. În momentul acela de panica au inhalat o gură de fum și nu au știut ce să mai facă.”, a declarat prefectul Nicușor Roșca pentru redacția playtech-impact.ro.

Incendiul a pornit de la o pacientă care a dat foc unei saltele cu bricheta

Conform spuselor Ancăi Tudor, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, incendiul a izbucnit din cauza unei paciente care a dat foc unei saltele din rezerva în care se afla, cu bricheta.

„A fost un incendiu în cadrul secției noastre de psihiatrie. O pacientă care se afla într-o rezervă, jos la parter, deținea o brichetă, probabil. A dat foc unei saltele acolo și s-a ajuns la evenimentul pentru care suntem toți aici. Colegii mei și-au dat seama destul de repede, însă focul a ars acolo mocnit. Ei au acționat foarte prompt, au folosit stingătoarele, însă a fost nevoie de intervenția pompierilor. Saleaua ardea mocnit și probabil când s-a deschis ușa s-a făcut curent și a izbucnit flacăra.

Colegii mei, medicul de gardă și doi medici rezidenți, (n.r. – cei care au sărit pe geam) primesc îngrijiri la Spitalul de Urgență, în acest moment sunt în faza de investigații.”, a declarat Anca Tudor, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova pentru redacția playtech-impact.ro.

Urmăriți Playtech.ro și pe