Modificări pensii 2020: cine va mai putea cumula pensia cu salariul. Cum va arăta legea

Modificări pensii 2020: cine va mai putea cumula pensia cu salariul. Cum va arăta legea
Modificări pensii 2020: cine va mai putea cumula pensia cu salariul

Modificări pensii 2020. Ministrul Muncii le-a prezentat membrilor Executivului propunerile sale privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public. Totuși, există o excepție. Cine va mai putea acționa astfel și cum va arăta legea?

Modificări pensii 2020: cine va mai putea cumula pensia cu salariul?

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, le-a prezentat membrilor Executivului, vineri, 13 decembrie, variantele sale privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, prezentând și câteva excepții. Este vorba de cei cu pensie mai mică decât salariul minim brut, anume aleșii locali și naționali, dar și judecătorii CCR. Ministrul a explicat că a făcut această propunere pentru stabilirea modului care, ”în mod obiectiv, o persoană să poată alege între pensie și salariu în condițiile în care salariul este din sistemul public”.

Modificări pensii 2020: cine va mai putea cumula pensia cu salariul. Cum va arăta legea
Violeta Alexandru – ministrul Muncii

Oficialul a precizat că opțiunea ar urma să se facă în 15 zile, rămânând la latitudinea persoanei să opteze între pensie și salariu. Mai mult, Alexandru a spus excepțiile de la regulă, cu mențiunea că a stabilit că aceste prevederi nu vor fi aplicate așa încât să fie afectat un drept. Cei care reprezintă excepțiile acestei interziceri sunt aleșii din plan central și local, respectiv judecătorii CCR.

”Aceste prevederi nu vor fi aplicate astfel încât să fie afectat un drept”

„Am propus ca cei a căror pensie nu depășește salariul minim brut pe țară să poată realiza acest cumul, astfel încât să nu afectăm categorii care au un nivel de venit redus. Am stabilit faptul că aceste prevederi nu vor fi aplicate astfel încât să fie afectat un drept, cum este dreptul de a fi ales, așa cum spun și hotărâri ale CCR. Cu alte cuvinte, am ținut cont de hotărârile Curții și am explicat că ele nu se pot aplica aleșilor din plan centra și local, respectiv judecătorilor CCR”, a afirmat ministrul Muncii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI