Senatul a modificat regulamentul pentru Diana Șoșoacă. O regulă a fost schimbată din cauza tulburării repetate a ordinii parlamentare prin utilizarea unor forme de agresivitate directă de natură fizică sau verbală la adresa oricărei persoane prezente. Senatoarea trebuie astfel să se abțină de la comportamentul cu care i-a obișnuit pe colegii săi. Modificările votate luni în plen se întind pentru o perioadă de 6 luni.
Tulburarea repetată a ordinii parlamentare prin folosirea oricăror forme de agresivitate directă de natură fizică sau verbală la adresa oricărei persoane prezente la activitățile parlamentare constituie abatere disciplinară și se sancționează cu reținerea unui procent de până la 50% din indemnizația lunară brută a senatorului.
Acest lucru este valabil pentru o perioadă de până la 6 luni, mai arată modificările aduse Regulamentului Senatului. Au fost înregistrate 72 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 21 de abţineri. Tulburarea ordinii parlamentare atrage după sine și limitarea luării de cuvânt în cadrul ședințelor Senatului la maximum 10 secunde/intervenție pentru o perioadă de până la trei luni.
Noul Regulament constituie abateri disciplinare sancționate cu reţinerea unui procent de până la 50% din indemnizaţie, utilizarea cardului de vot electronic în cadrul sistemului de vot de către orice altă persoană şi transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţelor Senatului Biroului permanent.
Senatorii pot transmite sau înregistra ședința Senatului și ședințele comisiilor numai în perimetrul din sala de ședințe alocat grupului parlamentar ai căror membri sunt.
Alte abateri vizează desfășurarea unui material vizual cu caracter ofensator în sala de ședințe de plen sau în sălile comisiilor Senatului și difuzarea unor materiale audio înregistrate cu caracter ofensator şi utilizarea de mijloace de amplificare audio.
„Retragerea şi punerea la dispoziţie a secretarului general al Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a tuturor angajaţilor şi a logisticii auto repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Senatului începând cu data constatării afectării bunei funcţionări a activităţii Senatului aplicată prin decizia Biroului permanent la sesizarea preşedintelui de şedinţă a unui grup parlamentar ori a unui senator,” prevede la art 208, litera h, Regulamentul modificat.
Preşedintele Comisiei pentru regulament, Leonard Azamfirei (PSD), a explicat că Regulamentul Senatului este „sincronizat” cu cel de la Camera Deputaților, aprobat și trecut deja prin filtrul Curții Constituției.
„Vă rog să acceptaţi un lucru, atunci când venim în plenul Senatului sau al Camerei Deputaţilor avem obligaţia respectării unor standarde (…) Avem obligaţia să recredibilizăm această instituţie. Modificările sunt făcute să preîntâmpine tot felul de incidente care pot avea loc”, a spus vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu.