A fost făcută o descoperire uriașă în Egipt! Ce au găsit arheologii în pământ? Obiectele stăteau acolo de mai bine de 5.000 de ani. Care sunt detaliile cunoscute despre descoperirea rară?
Arheologii egipteni care efectuează săpături în Delta Nilului au descoperit zeci de morminte rare predinastice care datează din perioada anterioară regatelor faraonice. Specialiștii au fost surprinși de faptul că obiectele găsite au apărut în urmă cu mai bine de 5.000 de ani, informează Reuters, citat de Agepres.
Mai mult decât atât, egipitologii au găsit morminte ale unei populații migratoare din Asia de Vest care a cucerit Egiptul punând astfel capăt Regatului Mijlociu. Descoperirile au fost făcute în provincia Dakahlia, aflată la nord de Cairo.
Noile obiecte ar putea să facă lumină asupra perioadelor intermediare foarte importante în antichitatea egipteană, mai precizează egiptologii. Concret, 68 de morminte provin din perioada Buto – începută în jurul anilor 3.300 î.e.n. – și cinci aparțin perioadei Naqada III – apărută înainte de prima dinastie egipteană în jurul anului 3.100 î.e.n, arată detaliile oferite de către Ministerul pentru Turism și Antichități.
Printre mormintele găsite au fost identificate 37 provenind din perioada unei populații care au început să migreze în Egipt după ce au traversat Sinaiul în jurul anului 1,800 î.e.n. „Avem de-a face cu o necropolă extrem de interesantă, deoarece combină unele dintre primele perioade ale istoriei egiptene cu o altă perioadă importantă, cea a hicsoşilor”, a declarat Salima Ikram, egiptoloagă la Universitatea Americană din Cairo.
„Egiptologii încearcă să înţeleagă cum egiptenii şi hicsoşii au trăit împreună şi în ce măsură aceştia din urmă au preluat din tradiţiile egiptene”, explică ea. „Misiunea arheologică a descoperit şi mai multe de cuptoare, sobe, rămăşiţe de fundaţii, vase de ceramică şi amulete, reprezentând mai ales scarabei, dintre care unele realizate din pietre semipreţioase, dar şi bijuterii, cum ar fi cercei”, se indică în declaraţia sursei citate.
Zahi Hawass este un arheolog egiptean și fost ministru de stat pentru antichități care susține că a descoperit Valea Mumiei de Aur din Bahariya, iar odată cu acest eveniment a experimentat și blestemul acesteia.
„El a fost bântuit în visele sale de către cei doi copii mumificați, după ce i-a expus într-un muzeu. La început, doar chipurile mumiilor au apărut. Dar mai târziu, el visa cum își extindeau brațele spre gât”, conform evz.ro. Blestemul faraonilor se presupune că este o vrajă cu care aceștia îi pedepsesc pe cei care se apropie de bunurile cu care au plecat de pe acest pământ în viața de apoi.