23 sept. 2023 | 23:14

Misterul crucilor mari apărute pe marginea şoselelor din România, dezlegat. Cine le-a pus acolo, de fapt

Social
Misterul crucilor mari apărute pe marginea şoselelor din România, dezlegat. Cine le-a pus acolo, de fapt

De ani de zile se vorbește despre crucile imense, ca dimensiune, din numeroase localități din România. Pot fi identificate din ce în mai des pe marginea șoselelor din țara noastră, în ciuda faptului că pot fi periculoase pentru siguranța șoferilor și nu numai. Misterul lor a fost elucidat. Cine le amplasează.

Cine sunt proprietarii crucilor de la marginea șoselelor

Crucile gigant din Satu Mare, Timiș, Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Alba, Bihor, Caraș Severin, Dolj etc. au reprezentat de foarte multe ori subiect de dezbatere în spațiul public. Mulți șoferi, dar și pietoni își riscă viețile, practic, în preajma acestor obiecte mari ca dimensiune, mai ales dacă vremea este rea.

Zeci de cruci de dimensiuni impresionante au fost amplasate fără avize pe marginea drumurilor naționale sau europene, în ultimii ani de zile, potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Cele mai recente astfel de construcții au fost identificate pe DN7 și E81, în județul Vâlcea, respectiv pe Valea Oltului și Dealul Negru. Misterul lor a fost elucidat parțial, în sensul că autoritățile susțin că persoane anonime le-au amplasat, fără a obține avize, cum stabilește legea.

„Încă nu am reușit să identificăm proprietarii”, a declaratpentru Adevărul purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, Cristian Tudor.

Amplasarea crucilor pe marginea drumului este ilegală

Reprezentantul DRDP Craiova a susținut, pentru sursa citată, că crucile au fost montate în zilele de weekend, când prezența personalului pe drum este redusă, sau în momente în care angajații nu au fost pe traseu. La Găneasa a fost amplasată o astfel de cruce când se lucra la o canalizare cu subtraversare.

Primarul din Brezoi, Robert Schell, spune același lucru, explicând că autoritățile locale s-au trezit peste noapte cu construcția sub formă de cruce pe marginea șoselei. Nimeni nu știe, concret, cine le-a montat, astfel că nu se știe nici ce măsuri să se aplice în dreptul unei anumite persoane.

Crucile au fost amplasate fără autorizație pe terenuri private, în mare parte virane, potrivit declarațiilor autorităților. Nimeni nu știe cât de rezistente sunt, cât de sigure sunt pentru traficul rutier. Ordinul MTID din 2016 interzice amplasarea de noi monumente pe drumuri.

Citește și: Cel mai periculos drum din România care arată ca un cimitir. Sunt montate mai multe cruci decât borne kilometrice

Reprezentanții DRDP susțin că astfel de construcții nu trebuie montate în zona de siguranță a drumului public, prin care se înțelege porțiunea dintre limita exterioară a amprizei drumului până la construcție, care pleacă de la 1,50 metri și ajunge până la 5 metri pentru drumurile cu înălțimea mai mare de 5 metri.

Parteneri
De ce sunt evreii atât de bogați și inteligenți. Gestul pe care-l fac femeile din Israel în timpul sarcinii
Redactia.ro
Provocarea pe care doar geniile o pot rezolva. Mută două bețe de chibrit pentru a forma 7 pătrate
Click.ro
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul de la Piața Unirii
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Cine este soția rusoaică a lui Romeo Dunca și cum o ține lângă el. Șeful CJ Caraș de la DNA în brațele Valentynei
EVZ.ro
Alertă medicală în România! Virusul care poate să te ucidă în 48 de ore a ajuns în spitale. A fost confirmat primul caz
Spynews
Lege de la Comisia Europeană. România e obligată. Se aplică în 27 de state membre
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Mediaflux
Elon Musk a pierdut 15 miliarde de dolari cu ultima afacere controversată! De ce a ajuns în această situație
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro