03 mart. 2022 | 10:57

Mircea Lucescu și-a ajutat jucătorii de la Kiev. Cum le-a salvat rudele de războiul din Ucraina

Sport
Mircea Lucescu și-a ajutat jucătorii de la Kiev. Cum le-a salvat rudele de războiul din Ucraina
Mircea Lucescu a ajutat la aducerea în siguranță în România a familiilor jucătorilor echipei pe care o antrenează, Dinamo Kiev, în contextul războiului declanșat de Rusia contra țării vecine

Mircea Lucescu și-a ajutat jucătorii de la Kiev. Antrenorul român al campioanei Ucrainei a scăpat după un drum cu peripeții din infernul declanșat în țara vecină de invazia militară a Rusiei. Il Luce a reușit să ajungă în București, la adăpost, dar nu s-a mulțumit doar cu acest lucru. Tehnicianul care a antrenat aproape 14 sezoane în Ucraina a făcut tot posibilul să ajute jucătorii rămași acolo să ajungă, împreună cu familiile lor, în siguranță, în țara noastră.

Mircea Lucescu și-a ajutat jucătorii de la Kiev

Mircea Lucescu și-a ajutat jucătorii de la Kiev. Tehnicianul de 76 de ani a văzut multe la viața lui, dar acum a fost nevoit să aleagă o cale de scăpare din „cleștele” de foc în care Rusia încearcă să zdrobească Kievul și Ucraina, în general. Il Luce, surprins de declanșarea războiului în cantonamentul lui Dinamo Kiev de lângă capitala Ucrainei, a reușit să ajungă în România, după un drum periculos cu mașina.

„Au fost șaptesprezece ore grele între vamă și punctele de control. Ca să ieșim din oraș mergeam înainte cu 7km/h, străzile erau blocate de mașinile celor care fugeau. După ce am ieșit din Kiev, am început să o luăm pe drumuri secundare, în timp ce pe drum ne-am întâlnit cu convoaiele de soldați care se îndreptau spre sud, pentru că între timp începuseră bombardamentele de la Marea Neagră.

Am ajuns la granița cu Moldova, unde erau cozi interminabile. Și acolo am văzut scene urâte, cu bărbați care însoțeau femei și copii până la graniță, asigurându-se că trec și apoi revenind. Acolo îți dai seama cu adevărat de drama războiului”, a declarat Mircea Lucescu, într-un interviu acordat publicației italiene Gazzetta dello Sport.

Cum le-a salvat rudele de războiul din Ucraina

Mircea Lucescu nu s-a mulțumit, însă, cu asigurarea siguranței doar pentru propria persoană. El a intervenit pe lângă mai multe federații, inclusiv FRF, pentru a-i aduce în România pe fotbaliștii străini de la Dinamo Kiev și Sahtior Donetk. La începutul săptămânii, 13 sud-americani de la cele două echipe, însoțiti de famiile lor, au ajuns în România, fiind așteptați la graniță de o delegație a Federației Române de Fotbal. Ulterior, fiecare a putut pleca spre țara natală.

„După ce am ajuns la București, am vorbit cu Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal. Am vrut să facilităm ieșirea altor jucători străini din Ucraina, nu doar a celor de la Dinamo Kiev. Eram obligat moral să fiu aproape de acei copii.

Mai ales sud-americanii, pe care i-am adus aici şi apoi au plecat din nou. Le-am urmărit călătoria pas cu pas, cu Junior Moraes, atacantul de la Şahtior, care a condus lotul. Îi mulţumesc pentru puterea de care a dat dovadă. Le mulţumesc şi lui Ceferin (n.r. – preşedintele UEFA, Alexander Ceferin) şi preşedinţilor federaţiilor din Ucraina, Moldova şi România”, a mai spus Lucescu pentru publicația citată.

Familiile jucătorilor echipei lui Il Luce au ajuns în țara noastră

Pentru Mircea Lucescu, lucrurile nu s-au încheiat aici. El s-a ocupat și de refugierea familiilor fotbaliștilor ucraineni de la Dinamo Kiev. Marți seară au intrat în România două autocare cu rude ale jucătorilor de la gruparea antrenată de tehnicianul român, scrie GSP.ro.

Din grup a făcut și Sergiy Sydorchuk, căpitanul lui Dinamo Kiev. Mobilizarea generală din Ucraina – bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani n-au voie să părăsească țara timp de 90 de zile – face o excepție pentru cei care au minim 3 copii, așa cum e cazul lui Sydorchuk. Mircea Lucescu a ținut în permanență legătura cu jucătorii săi, asigurându-i de tot sprijinul său în contextul tragediei umanitare cauzată de agresiunea militară a Rusiei.

Mircea Lucescu a antrenat la Sahtior Donețk în perioada 2004 – 2016, iar din 2020 a devenit tehnicianul rivalei Dinamo Kiev. Antrenorul român a cucerit, în total, 9 titluri și 7 Cupe în Ucraina, plus Cupa UEFA, în 2009, cu echipa din Donețk, actualul lider al campionatului intern, competiție care a fost suspendată din cauza războiului.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro