Cum a scăpat Mircea Lucescu din iadul războiului din Ucraina. Prin ce a trecut antrenorul român

Cum a scăpat Mircea Lucescu din iadul războiului din Ucraina. Prin ce a trecut antrenorul român
Mircea Lucescu a scăpat de iadul războiului din Ucraina, dar spune că e nerăbdător să revină la Kiev, la cârma echipei sale

Cum a scăpat Mircea Lucescu din iadul războiului din Ucraina. Antrenorul celor de la Dinamo Kiev se găsea în baza de pregătire a echipei sale, la 20 de kilometri de capitala Ucrainei, când Rusia a lansat atacul militar asupra acestei țări. Il Luce a reușit, în tot haosul creat, să găsească o modalitate de a reveni în România, după un drum plin de peripeții. Mircea Lucescu a oferit detalii despre modul în care s-a derulat evacuarea sa din Ucraina.

Cum a scăpat Mircea Lucescu din iadul războiului din Ucraina

Cum a scăpat Mircea Lucescu din iadul războiului din Ucraina. Tehnicianul de la Dinamo Kiev a fost surprins în cantonamentul echipei sale, aflat la 20 de kilometru de capitala ucraineană, atunci când Rusia a decis să invadeze militar țara vecină.

Mircea Lucescu nu știa, în prima fază, ce decizie va lua în privința evacuării din Ucraina, pe fondul unui conflict armat tot mai sângeros.

„Nu știu. Ne gândim ce trebuie să facem. Sunt aici atâția oameni în aceeași situație. Nu sunt eu cel mai important. Sigur, suntem îngrijorați, pentru că nimeni nu poate știi ce se întâmplă mai departe, dar nu am hotărât încă nimic”, a spus Mircea Lucescu, joia trecută, pentru Playsport.

Prin ce a trecut antrenorul român

Mircea Lucescu a reușit să plece cu o mașină, vineri, împreună cu impresarul Arcadie Zaporojanu, unul dintre colaboratorii săi apropiați. Impresarul a declarat pentru Playsport că vor pleca spre Cernăuți, pentru a intra în țară prin Moldova.

După aproape 24 de ore de peripeții, Mircea Lucescu a reușit să ajungă în București, la adăpost. El a povestit presei italiene câteva amănunte despre lungul drum către casă de care a avut parte la 76 de ani.

„Am avut un cantonament în Spania și două în Turcia. Am venit sâmbătă și ne-am antrenat până joi. În asemenea situații, cel mai dificil sentiment de stăpânit este frica.

N-am avut televizoare la baza de pregătire a lui Dinamo. Televiziunile din Ucraina nu vor să alarmeze populația și nu au difuzat imagini cu războiul. Informațiile au venit de la apropiații mei din România și de la mulți prieteni pe care îi am în lume, inclusiv în Brescia. Așa că, în cele din urmă, m-am hotărât cu greu să plec. Și a trebuit să o facem limitând riscurile.

Am plecat noaptea, iar în primii 100 de kilometri parcurși nu am depășit viteza de 20 de kilometri pe oră. Obiectivul era să ajungem la granița cu Moldova. Acolo am găsit o coadă de cinci kilometri. Am stat în mașină aproape o zi pentru a parcurge 500 de kilometri, dar a fost singura modalitate prin care să evităm riscurile”, a declarat Mircea Lucescu pentru Brescia Oggi.

„Sunt nerăbdător să revin la Kiev”

Mircea Lucescu a explicat și că ucrainenii, în opinia sa, vor rezista mult timp în fața agresiunii militare ruse. Tehnicianul a mai adăugat că e nerăbdător ca lucrurile să revină la normal și să revină la Kiev.

„Ucrainenii sunt oameni mândri, atașați de țara lor. Vă pot garanta că vor lupta și vor rezista mult timp. Sunt convins că oamenii din Rusia sunt împotriva războiului. Am văzut imaginile cu protestele din Moscova și Sankt Petersburg. Acțiunea aceasta din Ucraina a fost decisă de lideri, de președintele Putin, nu de populația țării. Sper să se ajungă la un armistițiu, iar diplomația să își facă simțită prezența.

Sunt nerăbdător să revin la Kiev și să reiau munca la Dinamo, chiar dacă acum nu știu ce se va întâmpla. Sunt cu mintea și inima alături de cei din Kiev, alături de jucătorii mei. Știu că cei de la Șahtior au încercat să plece din Ucraina cu un tren spre Polonia, dar n-au reușit. Eu am fost mai norocos, însă sunt alături de ei”, a mai spus Mircea Lucescu italienilor de la sursa citată.

Între timp, jucătorii străini ai echipei lui Mircea Lucescu, precum și cei de la Sahtior Donețk au reușit să ajungă, la rândul lor, în România. Ei urmează să plece, ulterior, spre țările de origine. Campionatul Ucrainei a fost suspendat, deocamdată, pe o perioadă de 30 de zile.