Mircea Lucescu, reacție la adresa fostului său patron de la Sahtior Donețk. Tehnicianul român de la Dinamo Kiev a scăpat din infernul declanșat de agresiunea militară a Rusiei asupra statului vecin. Il Luce s-a implicat și în refugierea fotbaliștilor străini de la echipa sa, dar și de la rivala din Donețk. Mai mult, antrenorul de 76 de ani a organizat și aducerea în România a familiilor jucătorilor ucraineni de la campioana din Kiev. Mircea Lucescu nu l-a uitat, însă, nici pe Rinat Ahmetov, patronul miliardar al celor de la Sahtior, acolo unde românul a antrenat vreme de 12 sezoane.
Mircea Lucescu, reacție la adresa fostului său patron de la Sahtior Donețk. Antrenorul român a reușit să scape din infernul declanșat de invazia militară rusă în Ucraina. Tehnicianul celor de la Dinamo Kiev a ajuns în România, la capătul unui drum cu mașina de aproape o zi.
Mircea Lucescu s-a implicat și în refugierea fotbaliștilor străini de la Dinamo Kiev și Sahtior Donețk. Aceștia au reușit să vină în România, după care, cu suportul FRF, au plecat în țările de origine. Mai mult, Il Luce a organizat și aducerea în țara noastră a familiilor jucătorilor ucraineni de la Dinamo Kiev.
Printre primii care au părăsit Ucraina s-a numărat și miliardarul Rinat Ahmetov, patronul celor de la Sahtior Donețk, formație antrenată de Lucescu vreme de 12 sezoane.
Mircea Lucescu a avut o relație apropiată cu Rinat Ahmetov în cei 12 ani petrecuți pe banca celor de la Donețk. A adus 8 titluri grupării acestuia, Cupa UEFA, dar și multe zeci de milioane de euro din transferurile de jucători. Tocmai de aceea, venirea lui Il Luce, în 2020, pe banca rivalei din Kiev a mirat pe mulți.
Spre deosebire de Mircea Lucescu, Ahmetov a fost printre primii miliardari ucraineni care a părăsit țara după invadarea acesteia de către Rusia. El era considerat drept un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, fiind acuzat de președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, chiar de un complot la adresa sa.
După ce a lăsat Ucraina pentru Elveția, Ahmetov a anunțat public că nu-și abandonează țara și oamenii. Spre surprinderea multora, el a spus urmează să facă tot ce-i stă în putință pentru a le fi de ajutor cetățenilor și a denunțat atacurile militare ale Rusiei drept „crime împotriva umanității”.
„Asta este o agresiune militară, vorbim despre crime de război și crime împotriva umanității. Fundația mea ajută oamenii să supraviețuiască, le oferă mâncare și medicamente, iar companiile din cadrul SCM ajută armata Ucrainei să apere suveranitatea țării.
Cât costă? Sincer, nici nu număr. Tot ce putem să oferim, oferim. Și o vom face și în viitor. Îmi voi investi toată puterea și toate resursele pentru a reconstrui Ucraina și pentru a deveni o țara puternică și prosperă”, a spus Ahmetov, conform Tribuna.
Mircea Lucescu nu s-a arătat surprins de atitudinea patronului de la Sahtior Donețk. Il Luce a declarat că a fost martor, în 2014, la ajutorul dat de Ahmetov populației ucrainene din zona Donbasului după bombardamentele armatei ruse de la acea vreme.
„Am fost 12 ani alături de preşedintele lui Şahtior. Pentru mine, reacţia lui Rinat Ahmetov nu reprezintă nicio surpriză. Probabil că puţini îşi mai aduc aminte ce a făcut după 2014, când Donbasul şi Luganskul au anunţat ruperea de Ucraina.
Stadionul a fost bombardat, iar echipa a fost obligată să plece prin alte oraşe. Totuşi, Ahmetov i-a susţinut financiar timp de cel puţin doi ani pe oamenii din acele regiuni! Mulţi îl privesc doar prin prisma averii şi nu văd latura sa umană.
Eu am fost martor când se încărcau tirurile cu mâncare, cu medicamente şi alte lucruri necesare care ajungeau la Doneţk. Numai cineva care ţine la cei din jur şi care nu se izolează într-un glob de sticlă poate face aşa ceva.
N-aş vrea să dezvolt prea mult subiectul pentru că se interpretează în fel şi chip, dar n-ai cum să nu fii impresionat în faţa unei asemenea solidarităţii umane”, a spus Mircea Lucescu, conform DigiSport.
Mircea Lucescu a fost printre cei care au propus ca jucătorii străini ai echipelor din Ucraina să se poată transfera la grupări din alte țări pe durata conflictului din Ucraina. FIFA și UEFA au decis, de curând, o astfel de măsură, valabilă până la 30 iunie 2022, perioada pentru transferuri fiind deschisă până pe 7 aprilie.