30 mart. 2022 | 11:44

Mircea Lucescu, mesaj omologilor săi din Kiev în plin război. Ce rugăminte are

Sport
Mircea Lucescu, mesaj omologilor săi din Kiev în plin război. Ce rugăminte are
Mircea Lucescu a simțit de aproape consecințele declanșării războiului contra Ucrainei de către Rusia

Mircea Lucescu, mesaj omologilor din Kiev în plin război. Tehnicianul român al campioanei din țara vecină a ajutat, pe toate căile, fotbalul și fotbaliștii din Uraina, după invazia militară a Rusiei. Il Luce a mijlocit refugierea jucătorilor străini de la Dinamo Kiev și Sahtior Donețk, dar și primirea echipei U19 a clubului unde antrenează la baza FCSB din Berceni. Mircea Lucescu are și o propunere pentru ca naționala Ucrainei să își poată juca șansa în barajul de calificare la Cupa Mondială 2022.

Mircea Lucescu, mesaj omologilor din Kiev în plin război

Mircea Lucescu, mesaj omologilor din Kiev în plin război. Tehnicianul român al campioanei Ucrainei a ajuns la adăpost, în România, la două zile de la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina. Il Luce a povestit că a parcurs drumul către țară, timp de 17 ore, cu o mașină.

Mircea Lucescu (76 de ani) a făcut „cunoștință” cu începutul războiului, în 24 februarie, într-un mod ce i-a rămas întipărit în memorie. Inițial, tehnicianul român de la Dinamo Kiev, a crezut că e vorba de un fenomen meteo neobișnuit pentru luna în care se afla.

„M-am trezit în mijlocul nopții și m-am gândit: „Ce e cu vremea asta? Tunete de furtună în februarie? Am auzit un zgomot lung, iar sunetul era înfricoșător. Dimineața, alarma m-a trezit din nou. Atunci am aflat ce se întâmplă, de fapt. Era o stare de panică peste tot”, a povestit Lucescu într-un interviu acordat The Guardian.

Ce rugăminte are

Mircea Lucescu a ajutat, pe toate căile, la refugierea fotbaliștilor străini și nu numai, din Ucraina în România. În plus, a intermediat găzduirea echipei U19 a celor de la Dinamo Kiev la baza din Berceni a echipei patronată de Gigi Becali, FCSB.

De asemenea, Mircea Lucescu le-a propus șefilor federației de la Kiev să le permită jucătorilor care sunt în vederile selecționerului ucrainean Oleksandr Petrakov, să vină la București, într-un cantonament prelungit, unde să se antreneze și să dispute partide amicale împotriva formațiilor românești, pentru a-și păstra tonusul competițional.

Naționala Ucrainei ar fi trebuit să joace semifinala barajului pentru Cupa Mondială contra Scoției, în deplasare, pe 25 martie. FIFA a amânat întâlnirea pentru luna iunie. Câștigătoarea meciului va întâlni Țara Galilor în partida decisivă pentru calificare.

„Îmi doresc ca jucătorii internaţionali să formeze o echipă”

„Ştiu că mulţi vor spune că este greşit din punct de vedere moral ca unii oameni să lupte într-un război, în timp ce alţii joacă fotbal. Dar fiecare persoană poate lupta într-un mod personal, poate face tot posibilul pentru a-i ajuta sau sprijini pe cei de acasă. Performanţa pe teren îi poate încuraja şi inspira pe mulţi.

Am transmis federaţiei ucrainene gândurile mele. Cred că ar fi o idee bună să avem o echipă comună creată din jucătorii de la Şahtior şi Dinamo care să se antreneze la Bucureşti înaintea meciului din play-off-ul pentru Cupa Mondială, Scoţia – Ucraina din iunie. Îmi doresc ca jucătorii internaţionali să formeze o echipă care să se antreneze şi să joace amicale împotriva cluburilor care nu sunt implicate în competiţiile europene”, a declarat Mircea Lucescu, pentru sursa citată.

Ar vrea ca și campionatul țării vecine să se decidă pe teren

Mircea Lucescu a mai adăugat că și-ar dori ca și campionatul Ucrainei să se termine pe teren, dar este conștient că acest lucru este aproape imposibil. Cu atât mai mult cu cât actualul lider al clasamentului, Sahtior, a pierdut mai mult de 10 jucători străini din lot, aceștia refugiindu-se în România, apoi plecând spre țările de origine.

„Mi-aş dori ca sezonul să se termine pe teren, dar este foarte greu acum. Şahtior a pierdut mai mult de 10 jucători, iar sud-americanii s-au întors la casele lor. În acest moment, nu există loc pentru rivalitate, suntem ca unul. Rămânem împreună şi încercăm să ajutăm cât mai mult posibil. Acesta este singurul meu obiectiv. Am trecut prin ceva asemănător când lucram la Şahtior în 2014”, a mai spus Mircea Lucescu, pentru aceeași sursă.

Planul lui Mircea Lucescu pentru naționala Ucrainei este greu de pus în aplicare. Chiar selecționerul Oleksandr Petrakov a declarat că îi este imposibil să se mai gândească la fotbal în condițiile tragediei declanșată de invazia rusă.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Se plătesc câte 10.000 LEI de persoană. Decizia statului se aplică deja în România
Capital.ro
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație. Ajută la slăbit, iar magazinele au fost luate cu asalt
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
PENSII „digitalizate”. CNPP se modernizează complet
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro