08 apr. 2024 | 15:22

Mircea Geoană, despre zona din România care trebuie apărată în mod obligatoriu în cazul unui război. Nu este vorba despre Bucureşti

Politică
Mircea Geoană, despre zona din România care trebuie apărată în mod obligatoriu în cazul unui război. Nu este vorba despre Bucureşti
„Această analiză ar fi fost probabil de actualitate înainte ca noi să ne apucăm să ne pregătim”

Într-un articol recent, publicația italiană Il Messaggero dezvolta ideea unui scenariu în care România ar putea fi ocupată în doar 24 de ore, dar a venit și replica lui Mircea Geoană, precizând care ar fi zona din România care trebuie apărată în mod obligatoriu în cazul unui război.

Scenariul propus de Il Messaggero, „unul desuet”

Așa cum relatam în urmă cu două zile, publicația italiană, bazându-se pe anumite rapoarte recente ale celor de Center for European Policy Analysis, lansa un scenariu îngrijorător pentru țara noastră, precizând care ar fi cel mai critic punct în defenisva românească, dar și ideea că Rusia ar putea ocupa țara în mai puținde 24 de ore.

Pe tema acestui scenariu, secretarul adjunct al NATO, Mircea geoană a avut o intervenție la Digi24, în care declară că „Ideea că e nevoie de 24 de ore să vină aliații e desuetă.” Mergând mai departe pe firul acestei idei, Mircea Geaonă face anumite precizări cu privire la eventualul punct critic din defensiva statului român:

„Această analiză ar fi fost probabil de actualitate înainte ca noi să ne apucăm să ne pregătim pentru o eventualitate neplăcută și să luăm în serios faptul că trebuie să apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat.

Noile planuri de apărare regionale, nu pot să intru în detaliu, sunt sensibile, vă dați seama, dar noi suntem acuma în planul regional sud, Marea Neagră, plus Mediterană și tot ce înseamnă puncte mai vulnerabile sunt tratate cu prioritate de către Alianța noastră împreună cu aliatul român, împreună cu aliatul bulgar.”

Mircea Geoană spune care este zona din România care trebuie apărată în mod obligatoriu

În actualul context geo-politic, Mircea Geoană a avut un avertisment pentru Europa, dar mergând mai departe cu explicațiile și, în același timp, demitizarea scenariului publicației italiene, secretarul adjunct al NATO vorbește și despre noile strategii și planuri de apărare din zonă, accentuând faptul că sunt extrem de sensibile:

„Noile planuri de apărare regionale, nu pot să intru în detaliu, sunt sensibile, vă dați seama, dar noi suntem acuma în planul regional sud, Marea Neagră, plus Mediterană și tot ce înseamnă puncte mai vulnerabile sunt tratate cu prioritate de către Alianța noastră împreună cu aliatul român, împreună cu aliatul bulgar.

Sunt zone vulnerabile și în alte în alte puncte ale acestei frontiere și acestui flanc estic al NATO. De aceea, într-adevăr, este o zonă mai sensibilă și zona Deltei și zona Focșani, Nămoloasa este în mod tradițional.”

Mircea Geoană, despre zona din România care trebuie apărată în mod obligatoriu în cazul unui război. Nu este vorba despre Bucureşti

Noile investiții de la Mihail Kogălniceanu pot întări flancul estic

Așa cum am mai scris, guvernul de la București, împreună cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică, anunțau recent investiții de câteva miliarde de dolari în extinderea și modernizarea bazei de la Mihail Kogălniceanu, ceea ce a pus România din nou în vizorul Rusiei.

Legat de acest subiect, Mircea Geoană a transmis un mesaj aliaților pentru răspunsul rapid în această situație delicată a flancului estic al alianței:

„Vreau să mulțumesc aliaților care, la solicitarea României, asigură astăzi în această zonă apărare antirachetă suplimentară, poliția aeriană suplimentară.

Iar noi, când planificăm ceea ce avem de făcut, ne gândim să protejăm, evident. Iar ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ți vină aliații este desuetă, nu mai este de actualitate.

Noi, acuma, lucrăm din ziua zero a, Doamne ferește, unui început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speță, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu știu cât timp, ci ne gândim și planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm într-adevăr fiecare centimetru pătrat de teren.”

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, la grniaț de nord a României, s-au pus multe întrebări cu privire la o posibilă acțiune militară îndreptată împotriva statului român.

Dar de fiecare dată aliații NATO au declarat că „Nu există niciun risc ca România, membră NATO, să fie târâtă în război”, declarație susținută de mai mulți înalți oficiali al Alianței.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Un fenomen care a marcat România în 2024. Tot mai multe astfel de catastrofe
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro