Odată cu anunțul Guvernului și al NATO, cu privire la mărirea bazei de la Kogălniceanu, reacțiile Rusiei erau de așteptat să apară, astfel că România este, din nou, în vizorul lui Vladimir Putin. Ba mai mult, conform presei de la Moscova, s-au intensificat și monitorizările rusești asupra bazei strategice de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.
Extinderea Bazei aeriene 57 de la Mihail Kogălniceanu, situată în apropierea orașului port Constanța, la Marea Neagră, este considerată de Rusia ca o mișcare a NATO de consolidare a flancului estic al alianței militare, care costă miliarde de dolari.
Cu toate acestea, este important de remarcat calendarul pe termen lung al proiectului și faptul că acesta a fost inițiat cu mult timp înainte de izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina din 2 februarie, precum și regiunea Orientului Mijlociu se află în sfera de supraveghere a bazei.
„Lucrările de extindere sunt în curs de desfășurare, dar, odată finalizată, baza Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai mare bază din Europa.
Va depăși Ramstein din Germania și va putea găzdui în comun peste 10.000 de soldați și familiile lor”, scrie Euronews România.
În cadrul unei serii de avertismente din partea oficialilor ruși, la 18-19 martie, Andrei Klimov, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federal, Senatul Rusiei, a declarat că acest proiect reprezintă o „îngrijorare și o amenințare pentru București”.
Potrivit lui Klimov, cu cât baza militară este mai mare și cu cât este mai aproape de granița rusă, „cu atât este mai probabil să devină una dintre primele ținte ale atacurilor de represalii”.
„Dacă românilor le place, bineînțeles că este treaba lor, dar NATO a târât oameni obișnuiți în aventuri care pot duce la rezultate foarte proaste pentru familiile și copiii lor.
Nu încerc să sperii pe nimeni, ci doar să raționez logic. Nu va fi niciun beneficiu pentru România din asta și vor fi mai multe amenințări.”, a spus senatorul într-o discuție relatată de presa rusă.
Dezvoltarea celei mai mari baze NATO din Europa continuă să „erodeze” securitatea în regiunea Mării Negre, a declarat pentru RIA Novosti Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la discuțiile de la Viena, privind securitatea militară și controlul armamentului, citat de Radio România.
De altfel, în 2019, Guvernul României a aprobat proiectul de extindere a Bazei aeriene nr. 57 Mihail Kogălniceanu, folosită de forțele americane din 1999.
Proiectul va fi finanțat de la bugetul național în mai multe etape , din care prima fază a fost atribuită contractorilor în 2022, a început construcția anul trecut și va fi finalizată în 2030.
În ciuda capacității sale preconizate de 10.000 de militari, această bază aeriană de la Marea Neagră este încă cu o cincime mai mică decât baza americană Ramstein din Germania, dar va fi una dintre cele mai mari baze din Europa de Est, iar această mutare l-ar putea scoate din minți pe Putin.
România a fost mult timp un centru important pentru operațiunile NATO în Marea Neagră, iar acest rol a crescut doar de când Rusia și-a început campania militară în Ucraina.
Mii de soldați americani au fost rotiți în toată țară pentru a efectua misiuni de instruire și de securitate. De asemenea, avioanele de luptă și de recunoaștere americane ies în mod regulat de aici, ca parte a operațiunilor NATO de control al securității.