Mircea Badea sare în ajutorul lui Colțescu. De ce susține că nu este rasism ce a spus arbitrul

Mircea Badea sare în ajutorul lui Colțescu. De ce susține că nu este rasism ce a spus arbitrul
Mircea Badea sare în ajutorul lui Colțescu. De ce susține că nu este rasism ce a spus arbitrul

Mircea Badea îi ia apărarea lui Sebastian Colțescu, după scandalul de rasism pe care craioveanul l-a provocat la Paris. Arbitru de rezervă la partida PSG – Bașakșehir, Colțescu a folosit expresia „ăla negru” în încercarea de a-l identifica pe Pierre Webo. Intenția era de a-i transmite centralului Hațegan că secundul turcilor trebuia eliminat pentru proteste. Webo a auzit și l-a confruntat pe arbitrul român. A intervenit și Demba Ba, care i-a reproșat și el că exprimarea ar fi fost una rasistă.

„Când te-ai referit la el (n.r. arată spre un alt fotbalist) nu ai spus ‘acest tip alb’, ai spus acest tip. Ascultă-mă! Atunci de ce ai menționa ‘acest tip negru’ în cazul meu?”, i-a strigat Demba Ba lui Colţescu.

Mircea Badea este convins că scandalul a fost amplificat mult peste cât era cazul. Și presupune că oficialul lui Bașakșehir a înțeles că arbitrul român ar fi spus „nigger”, un termen rasist.

Mircea Badea spune că Sebastian Colțescu se face vinovat doar de o inabilitate de comunicare

„Deci ce s-a întâmplat? Colțescu, ca să îi spună lui Hațegan pe cine anume să sancționeze de pe bancă, a zis «uite, ăla negru». Să identifici pe cineva cu ajutorul rasei, da, nu e cel mai fericit lucru pe care poți să îl faci. Dar nu mi se pare nicio tragedie, pentru că dacă meciul era în China, să zicem, iar acolo juca Rădoi și trebuia sancționat, tot la fel se spunea: pe ala alb. Cuvântul «negru» nu are nimic ofensator în el, totuși nu am înnebunit cu totul. 

Există alte cuvinte care sunt oribile și nu trebuie folosite, sunt cuvinte create cu intenție ofensatoare. Cuvântul «negru» nu este un cuvânt ofensator, descrie o rasă de oameni. Tot oameni sunt, absolut la fel după toate criteriile, doar că oamenii mai diferă după înălțime, după culoarea ochilor, după tot felul de atribute fizice, precum și după culoarea pielii.

E ceva greșit în a identifica un om într-o mulțime după rasă? Bun, hai să zicem că e o inabilitate. Probabil cineva a auzit și a avut impresia că i-a zis «nigger», acel cuvânt cu adevărat oribil și ofensator, creat intenționat jignitor. Nu există echivalență între «nigger» și negru în limba română”, a explicat Mircea Badea la emisiunea În Gura Presei.

Presa internațională nu îi găsește nicio scuză lui Sebastian Colțescu

Marile publicații din lume nu îl iartă pe Sebastian Colțescu și consideră exprimarea sa una rasistă. Iată ce a titrat presa internațională.

Marca, cotidian de sport din Spania: Webo, asistentul de la Başakşehir, este clar: „Al patrulea arbitru a spus dă-l afară pe ăla negru”

La Stampa, Italia: Liga Campionilor, incredibil la Paris: Insulte rasiste de la al patrulea arbitru, PSG și Başakşehir părăsesc terenul

Le Figaro, Franța: „Ăla negru de acolo…” Ce a spus al patrulea arbitru de la meciul PSG – Başakşehir

BBC, Anglia: PSG vs Istanbul Başakşehir, întrerupt după ce jucătorii au părăsit terenul, făcând acuzații de rasism

The Guardian, Anglia: PSG vs Istanbul Başakşehir: Jucătorii părăsesc terenul după ce al patrulea arbitru a fost acuzat de rasism

The New York Times, SUA: Meci de Liga Campionilor suspendat în urma acuzațiilor de rasism

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI